Київ. 3 березня. УНІАН. До вшанування пам’яті жертв землетрусу в Японії у музеї історії Києва пройде виставка японського фотографа Кадзума Обара «Фукушіма. Інший погляд».

Про це під час прес-конференції в УНІАН повідомила координатор проектів українсько-японського центру НТУУ «КПІ» Світлана Хворостяна.

«На жаль, Україну та Японію поєднують трагедії на АЕС Фукушіма та у Чорнобилі і ми хотіли б, щоб українці не лише побачили наслідки, які стались на Фукушімі, а також згадали про Чорнобильську трагедію, оскільки в зоні відчуження зараз працюють люди, які забезпечують нам безпечне життя. На фотовиставці будуть представлені не лише пейзажі та ландшафти постраждалих районів, а також портрети та інтерв’ю співробітників АЕС Фукушіма. Наша виставка побувала в багатьох країнах світу, зокрема, у штаб-квартирі ЄС, мерії Парижа та міській раді Ліона. Мета фотовиставки – донести інформацію про наслідки та реальність після трагедії на АЕС Фукушіма і показати їхню важливість для нашого життя та суспільства», - сказала вона.

Відео дня

Хворостяна також зазначила, що окрім фотовиставки, яка відкриється в столиці 4 березня і триватиме до 18 березня, у Києві пройде лекція її автора Кадзума Обара на тему: «Ліквідатор у Фукушімі. Ситуація на сьогоднішній день та проблеми працівників АЕС «Фукушіма-1». Відбудеться вона 11 березня о 19.00 в Музеї історії міста Києва. Вхід на виставку та на лекцію – безплатний.

У свою чергу, Обара розповів, що до землетрусу в Японії, він працював в одній з фінансових компаній і навчався у фотоакадемії, але через три дні після трагедії, звільнився з роботи і поїхав до постраждалого регіону, щоб проводити фотозйомки.

«Свою роботу над цим проектом я розпочав у липні 2011 року. Я добре пам’ятаю як сильно був шокований, коли зустрівся з працівниками АЕС і почув їхні розповіді. З того часу і до тепер, я працюю над фотозйомками в центрі яких працівники АЕС Фукушіма-1. Безпосередньо після аварії все, що було з нею пов’язано, висвітлювалось в ЗМІ, а ліквідатори певний час називались героями, але згодом, через те, що працівники станції показують неохоче свої обличчя, бояться запитань, інформація про них у пресі майже не з’являється і ми не можемо знати правдиву інформацію. Саме в таких умовах, я реалізував свій проект фотопортретів працівників станцій, сподіваючись, що це допоможе побачити нам справжніх ліквідаторів», - сказав він.

Він також розповів, що у 2011 році він попрацював з більш ніж сотнею працівників АЕС і результатом роботи стали 23 фотопортрети та інтерв’ю. «Основна тема моєї виставки – портретні фото працівників АЕС. Я сподіваюсь, що виставка допоможе вам відчути емоції та думки цих людей», - сказав він.

У свою чергу заступник генерального директора з наукової роботи Національного музею «Чорнобиль» Анна Королевська зазначила, що зовсім непросто працювати з темою, яка є секретною. «Тому, щоб розповісти правду і про Чорнобиль, і про Фукусіму, потрібно реалізовувати такі культурні проекти… Тому що саме через культурні проекти, можна привернути увагу до цих проблем», - сказала вона.

Виставка також пройде у місті Славутич, після чого частина робіт буде презентована Національному музею «Чорнобиль».