2253 суддів успішно пройшли кваліфікаційне оцінювання, 156 - його не склали, проте лише 15 з них звільнено.

Київ. 5 квітня. УНІАН. В Україні менше 1% суддів, які не пройшли кваліфікаційне оцінювання, звільнено.

Про це не прес-конференції в УНІАН заявила керівник проектів ВГО "Автомайдан" Катерина Бутко під час презентації аналітичного огляду про проміжні результат кваліфікаційного оцінювання суддів.

Відео дня

Вона розповіла, що таке оцінювання вже пройшли понад третина суддів – 2409, із них успішно - 2253, не склали іспит на доброчесність, компетентність та професійну етику 156 суддів.

"Вони підлягають звільненню, але є проблема - із них наразі звільнено лише 15, що менше 1%, а інші продовжують залишатися на посадах. Один з них - суддя окружного адмінсуду Києва Богдан Санін, який не пройшов оцінювання ще майже рік тому, проте продовжує працювати і отримувати заробітну плату", - сказала Бутко.

Також вона зазначила, що близько півтора десятка суддів, які не пройшли оцінювання, були звільнені не за це, а за заявою про відставку: "Вища рада правосуддя звільняла їх на підставі заяви про відставку, і такі судді зберегли за собою усі пільги і довічне утримання".

В свою чергу експерт центру політико-правових реформ Максим Середа звернув увагу на ті недоліки методології кваліфоцінювання суддів, які дозволила значній кількості недоброчесних суддів пройти його.

"Ключова вада методології - вона занадто абстрактна, і це не дозволяє зрозуміти, за яким критеріями суддя складає, або не складає оцінювання: максимальна кількість балів, що може набрати суддя - 1000. З них 210 - результати професійного іспиту (тестування, практичне завдання). Решта 790 балів- на розсуд членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Так, є психологічне тестування, є співбесіда. Але як розподіляються ці 790 балів, які критерії - цього ніхто не знає", - сказав він.

Також,  Максим Середа зауважив, що психологічне тестування має проблеми: воно має перевіряти, наскільки суддя відповідає "портрету ідеального судді", але такий портрет ВККСУ не затвердила і не опублікувала.

Заступник голови правління Центру політико-правових реформ Роман Куйбіда порівняв кваліфоцінювання з фокусом, де з капелюха дістають "пухнастого зайчика":

"ВККСУ дістає з чорного ковпака білого і пухнастого зайчика. Всі це бачать, але ніхто не розуміє, звідки той зайчик узявся. Тобто, є багато закритої інформації попри нібито публічність процедури оцінювання. Наприклад, майнова декларація судді у суддівському досьє на сайті ВККСУ - це білий аркуш з рамкою. Немає навіть прізвища судді. Немає на сайті і практичних робіт судді, лише оцінка за них. Така непрозорість не вселяє довіру до процедури оцінювання судді", - наголошує він.

Куйбіда вважає, що кваліфоцінювання судді, яке мало би бути спрямованим на очищення суддівського корпусу, відбувається формально і не дає того результату, який очікувало суспільство: "6% відсіяних суддів - дивний результат, він не виправдовує очікування суспільства. Фактично використовується величезний ресурс на маленький результат".

Експерт Середа у зв’язку з цим додав, що лише 9 суддів не склали тест на знання права, а 80% суддів набрали близький до максимального бал: "Якщо розібратися, чого так відбувається – виявляється, що судді знали питання заздалегідь. Є 500 питань, які систематизовані на спеціальних сайтах, і відповідь на них може завчити навіть людина без юридичної освіти".

Виконавча директор фундації DEJURE Ірина Шиба оголосила пропозиції щодо поліпшення процедури оцінювання суддів.

За її словами, ВРП та ВККСУ у більшій мірі складаються з суддів, але їхню доброчесність ніхто не перевіряв.

"Ми неодноразово виявляли порушення з їхнього боку, такі порушення, за які суддів мали би звільнити з посади. Вони мають досить широкі повноваження і можуть маніпулювати результатами оцінювання. Тому потрібно змінити склад цих органів, додавши у склад ВККСУ представників громадськості та міжнародних експертів. Тому ключова рекомендація для ВРУ така - додати ці категорії у склад ВККСУ ", - вважає Шиба.

Інша її рекомендація полягає у тому, щоб передбачити повторне кваліфоцінювання для тих суддів, які пройшли його без залучення Громадської ради доброчесності.

Також є рекомендації, які не потребують змін у законодавство: збільшення реальної прозорості співбесід та зменшення темпу проведення оцінювання, щоб співбесіда не тривала всього 4-5 хвилин, а члени комісії не брали на віру слова суддів, а перевіряли факти.

Також пропонується в рази збільшити кількість тестів і не публікувати їх завчасно, щоб судді їх не вивчили. Потрібно також публікувати результати письмових робіт і оцінки ВККСУ таким чином, щоб громадськості було зрозуміло, чому один суддя відповідає професіограмі судді, а інший - ні. Експерти крім того наголошують на необхідності провести сертифікацію психологічних тестів у незалежній установі.