Вони зазначили, що результати першого туру президентських виборів в Україні є останнім попередженням для «старих» політиків.

Київ. 1 квітня. УНІАН. Парламентські вибори в Україні можуть стати справжньою «червоною карткою» для «старих» політиків, тоді як результати першого туру президентських виборів в Україні є останнім попередженням для них.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявив директор Агентства моделювання ситуацій (АМС) Віталій Бала.

За його словами, успіх у першому турі президентських виборів в Україні шоумена Володимира Зеленського пояснюється, зокрема й тим, що багато людей розчаровані діями влади.

«Політики отримали поки що не «червону картку». «Червоною карткою» для них можуть стати парламентські вибори. Якщо «старі» політики не зможуть сформувати коаліцію - це вже буде реально «червона картка». У нас парламентсько-президентська форма правління. У них поки що лише жовта. Я б їм радив зайнятися переговорним процесом, консультаціями щодо того, як вони будуть далі вибудовувати...», - сказав Бала.

На його думку, чинному президенту України Петру Порошенко буде дуже складно компенсувати розрив у 10% із Зеленським, отриманий за підсумками першого туру президентських виборів.

Говорячи про перший тур виборів президента України, заступник директора Агентства моделювання ситуацій (АМС) Олексій Голобуцький зазначив, що волевиявлення людей відбулося без серйозних правопорушень.

«Головний висновок, який можна зробити після вчорашнього дня, що вибори все-таки відбулися. ОПОРА (громадянська мережа - УНІАН), наприклад, заявила, що порушень було менше, ніж у 2014 році. Тобто вибори відбулися без серйозного правопорушення, тобто поки що жодних заяв про серйозні фальсифікації», - сказав експерт.

Він зазначив, що сьогодні дуже складно фальсифікувати вибори, до того ж, це негативно позначилося б на іміджі країни, чого не хотіла б допустити чинна влада.

«Нині дуже складно фальсифікувати вибори, коли стільки спостерігачів, коли можна все показувати в прямому ефірі. Це все так складно і впливатиме на імідж країни, що я не думаю, що влада могла б серйозно на це розраховувати», - зазначив експерт.