Випадки порушення національного законодавства не стали критичною перешкодою для реалізації громадянами свого права обирати і бути обраними.

Перший тур виборів президента України 31 березня 2019 року відбувся у конкурентних умовах та із дотриманням базових стандартів справжніх виборів.

Відповідну заяву Громадянської мережі ОПОРА щодо попередніх результатів спостереження на виборах на прес-конференції в УНІАН тему: «Порушення дня голосування та результати паралельного підрахунку голосів ОПОРИ» оприлюднили голова правління Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська та аналітик  Громадянської мережі ОПОРА Олександр Неберикут.

«Ми констатуємо те, що вибори президента України відбулися в конкурентний спосіб, коли боротьба між кандидатами відбувалася в межах чинного законодавства, з дотриманням базових стандартів міжнародних організацій, демократичного конкурентного вільного виборчого процесу з метою подальшого чесного підрахунку голосів виборців», - сказала Айвазовська.

Вона підкреслила, що, незважаючи на поляризацію українських медіа та політизацію окремих органів державної влади та органів місцевого самоврядування, у жодного суб'єкта виборчого процесу не було монополії на здійснення комунікації з виборцями як такими.

«Чергові вибори президента України 31 березня 2019 року відбулись у конкурентних умовах та із дотриманням базових стандартів справжніх виборів, а випадки порушення національного законодавства не стали критичною перешкодою для реалізації громадянами свого права обирати і бути обраними. Протягом усього виборчого процесу спостерігачі ОПОРИ виявляли факти недотримання виборчого законодавства, які необхідно ще ефективно і політично неупереджено розслідувати. У ряді випадків ці порушення мали загрозливий характер, а тому забезпечення принципу невідворотності покарання за виборчі злочини є першочерговим завданням держави. Але, як засвідчують попередні висновки спостереження ОПОРИ, виборчий процес та його результати відображають реальний розподіл електоральних позицій громадян України», - йдеться у заяві ОПОРИ.

Також, як зазначають у мережі, у день голосування та під час підрахунку голосів виборців на виборчих дільницях порушення законодавства не мали масового характеру, які би були здатні суттєво вплинути на кінцеві результати волевиявлення громадян.

У той же час ОПОРА закликає суб’єктів виборчого процесу сприяти розслідуванням правоохоронних органів та завершити усі розпочаті правові процедури доведення або спростування фактів порушення законодавства. Це важливо для попередження зловживань у майбутньому.

В день голосування Громадянська мережа ОПОРА на основі достовірних статистичних даних, зібраних спостерігачами на репрезентативній для всієї України кількості виборчих дільниць, проводила комплексну оцінку якості дотримання виборчими комісіями законних процедур.

«Найбільш частими порушеннями, зафіксованими спостерігачами ОПОРИ в день голосування, були спроби видачі членами виборчих комісій бюлетеня без пред’явлення виборцями належних документів (паспорта або тимчасового посвідчення громадянина України, військового квитка – для військовослужбовців строкової служби). Такі зловживання з боку суб’єктів виборчого процесу мали місце на 14,5% виборчих дільниць, однак не було ознак їх застосування у системний чи завчасно спланований спосіб. Завдяки оперативному реагуванню спостерігачів ОПОРИ на подібні ситуації, в більшості випадків вдалося запобігти фактичним порушенням законодавства. Розголошення виборцями таємниці голосування шляхом демонстрування результатів волевиявлення було іншим найбільш часто фіксованим порушенням в день виборів. Такі випадки виявлені спостерігачами на 10,4% виборчих дільниць. На 4,8% виборчих дільниць зафіксовано інциденти, пов’язані з фотографуванням виборцями бюлетеня в кабінці для голосування чи поза її межами», - підкреслили в організації.

У заяві також зазначається, що ОПОРА підкреслює важливу роль МВС України у активізації зусиль правоохоронної системи з питань превенції та розслідування виборчих злочинів. Ці правоохоронні органи продемонстрували належні стандарти взаємодії із офіційними спостерігачами та іншими суб’єктами виборчого процесу. «Діяльність Центральної виборчої комісії здебільшого спрямовувалася на забезпечення належної організації виборчого процесу та врегулювання виявлених проблем в діяльності виборчих комісій нижчого рівня. При цьому відзначаємо оперативну необхідність суттєво посилити прозорість та відкритість діяльності цієї Комісії, запровадження нових стандартів комунікації із зацікавленими сторонами та припинення окремих негативних практик щодо національних спостерігачів. Важливо і забезпечити проактивну роль ЦВК щодо інформування ЗМІ та громадськості про плани та проекти рішень вищого органу адміністрування виборів. Натомість суб’єктів виборчого процесу закликаємо утриматись від будь-яких спроб необґрунтованих інформаційних кампаній проти Комісії, які все ж мали місце під час цієї виборчої кампанії. Питання компетентності членів ОВК та ДВК під час чергових виборів президента України залишаються актуальними. Виявлені проблеми в діяльності комісій підтверджують необхідність переходу до системи навчання потенційних членів комісій у міжвиборчий період», - пояснюється у заяві мережі.