У Комітеті виборців України закликають кандидатів на пост глави держави не поширювати результатів неправдивих соціологічних опитувань.

Київ. 28 березня. УНІАН. У Комітеті виборців України заявляють, що головними порушеннями під час поточної передвиборчої президентської кампанії є тіньове фінансування, незаконна агітація та підкуп виборців.

Про це заявили учасники прес-конференції в УНІАН на тему: "Вибори-2019: Ризики та виклики: захист прав виборців, захист бюлетенів, виборчих скриньок та протоколів".

“Зараз ми бачимо три ключові проблеми виборів. Проблема перша – тіньове фінансування, проблема друга – це незаконна агітація, і проблема третя – це технологія підкупу виборців”, - заявив генеральний директор Комітету виборців України Олексій Кошель.

Гендиректор КВУ наголосив, що є підстави говорити, що попри надану Центральною виборчою комісією можливість легально оплачувати кошти за роботу на виборах, існує “кілька напрямів, які перебувають на сьогодні в тіні”. За його словами, тіньове фінансування стоcується роботи агітаторів, спостерігачів, членів комісій і працівників виборчих штабів, насамперед, нижніх ланок цих штабів.

“За оцінкою КВУ, значний відсоток тіньового фінансування може мати місце при розміщенні реклами кандидатів”, - сказав Кошель.

Він навів приклад аналізу проміжного фінансового звіту кандидата Олександра Соловйова, який повідомив про загальні витрати у сумі 2 млн 329 тис. гривень, вказавши, що на рекламу було витрачено лише 14 тис. гривень, хоча кількість бордів з його агітацією досить значна. “Цілком очевидно, що суми коштів, які були витрачені лише на “бордову” кампанію – значно первищують ті суми, які кандидат вказує у своєму проміжному фінансовому звіті”, - сказав Кошель.

Гендиректор КВУ зазначив, що за оцінкою експертів, повноцінна кампанія в разі розміщення, наприклад, 3 тис. бордів, коштуватиме орієнтовно 18 мільйонів гривень з розрахунку 6 тис. гривень на один борд.

Також Кошель сказав, що тіньове фінансування виборчих кампаній є проблемою кожної виборчої кампанії впродовж останніх двох десятиліть.

Він звернув увагу, що умови найму на роботу під час виборчої кампанії необхідно легалізувати на законодавчому рівні. КВУ проаналізувало інформацію щодо працевлаштування на сайтах з пошуку робіт. Зокрема, на одному з сайтів було виявлено понад 20 повідомлень про набір працівників на роботи, пов’язані з виборами. Наприклад, були пропозиції щодо пошуку спостерігачів з визначеною оплатою у 800 гривень, але при цьому “запроваджуються класичні комерційні схеми, - якщо вас більше, ніж 10 чоловік, то додатково 100 гривень за кожну людину”.

“Дуже важливо після виборів провести дискусію щодо змін чинного законодавства і максимально легалізувати цей напрям роботи. Я противник того, щоб агітатори чи спостерігачі отримували кошти, але якщо обирати між конвертами з грошима і реальними трудовими угодами, то я прихильник другого напряму. При чому в світі є багато прецедентів – канадський і британський досвід, коли штаби кандидатів можуть укладати легальні трудові угоди щодо роботи агітаторів”, - наголосив Кошель.

Говорячи про незаконну агітацію, він сказав, що останнім часом кількість фактів і масштаби незаконної агітації значно зменшилися. “Однак ця проблема залишається, і достатньо серйозна”, - сказав гендиректор КВУ.

Крім того, фіксуються факти підкупу виборців і використання технології звинувачення в підкупі. Кошель сказав, що правоохоронні органи України мають значно більше можливостей, ніж громадські організації, щоби виявляти механізми підкупу.

Він додав, що відповідно до чинного законодавства, під підкупом слід розуміти механізм “гроші в обмін на голос” і технологію незаконної оплати праці агітаторів, спостерігачів і членів виборчих комісій.

Своєю чергою, аналітик КВУ Денис Рибачок сказав, що однією з негативних тенденцій є поширення матеріалів “чорного PR” проти кандидатів у президенти. Зокрема, за оцінкою КВУ, найбільше таких матеріалів поширюється проти шоумена Володимира Зеленського, чинного президента Петра Порошенка, лідера партії “Батьківщина” Юлії Тимошенко та лідера “Громадянської позиції” Анатолія Гриценка. “У порівнянні із лютим, кількість матеріалів чорного PR у березні суттєво зросла”, - сказав Рибачок.

Він сказав, що такі матеріали поширюються як у друкованих засобах масової інформації, так і в соціальних мережах в Інтернеті.

Також Рибачок зазначив, що з огляду на наближення виборів, необхідно вказати на проблему оприлюднення різних соціологічних опитувань безпосередньо перед виборами, серед яких можуть бути опитування з сумнівними даними. Опитування зараз можна оприлюднювати за два дні до виборів, коли раніше публікування опитувань припинялося за два тижні до дня виборів.

“Частина кандидатів, очевидно, будуть зацікавлені в тому, щоб використати цей ресурс для свого самопіару, і будуть поширювати, в тому числі, неправдиву інформацію в соціологічних опитуваннях для того, що в такий спосіб впливати на волевиявлення громадян”, - заявив Рибачок.

"Комітет виборців закликає кандидатів та засоби масової інформації поширювати лише перевірену інформацію про соціологічні опитування і дотримуватися всіх вимог чинного законодавства, в тому числі, щодо замовників опитування", - заявив аналітик КВУ.

За словами Кошеля, у день виборів КВУ планує організувати роботу близько 2 тис. спостерігачів, а також близько 10 мобільних груп, які будуть оперативно реагувати на порушення виборчого законодавства. Наразі в комітеті працює 25 довготермінових спостерігачів.