За словами Тетяна Сиротенко,  члени ОВК саботували будь-які її доручення як голови та не давали проводити засідання.

Київ. 26 березня. УНІАН. Екс-голова окружної виборчої комісії з виборів президента України територіального виборчого округу №218 (м.Київ) Тетяна Сиротенко заявила про тиск на неї з боку членів комісії та незаконне усунення її з посади.

На прес-конференції в УНІАН Тетяна Cиротенко зазначила, що, відповідно до постанови Центральної виборчої комісії, у лютому вона була призначена головою ОВК територіального виборчого округу №218, до якого входить Святошинський район Києва та частина Оболонського.

Відео дня

За її словами, перше засідання комісії проходило проблематично, але поточні питання вирішити вдалося.

На другому засіданні комісії, додала Сиротенко, відбулася спланована акція зі зриву її роботи: окремі члени ОВК об’єднались в групи та не давали голові проводити засідання.

«Після другого засідання, коли я була у своєму кабінеті разом із заступником, зайшла одна із членів ОВК і напряму запропонувала «продати» свою посаду. Для мене це було шоком. Я відмовилась, але для мене залишилось незрозумілим: чи була це спроба підкупу, чи провокація, чи перевірка», -  зазначила  Тетяна Сиротенко.

За її словами, пізніше вже від іншого члена комісії вона отримала аналогічну пропозицію, на яку також відповіла відмовою.

Тетяна Сиротенко проінформувала, що засідання ОВК відбуваються не кожного дня, але члени комісії (заступник голови, секретар та один із членів ОВК), робота яких оплачується з державного бюджету, мають приходити на роботу щодня, окрім вихідних.

«Заступник та секретар ОВК відмовились ходити на роботу щодня. Тоді у нас вже виник певний особистісний конфлікт, тому що, відповідно до КЗоТу, вони повинні ходити на роботу, бо держава їм платить кошти, або принести довідку, яка пояснює відсутність», - додала Сиротенко.

Вона також заявила, що, відповідно до постанови ЦВК, саме голова ОВК має займатись набором технічного персоналу (юристи, адміністратори та ін.) та проводити з ними співбесіди, але члени комісії шляхом голосування «заводили до ОВК своїх людей», блокуючи роботу голови.

«Згодом члени ОВК об'єднались в коаліцію та почали саботувати мої доручення… Всі мої вимоги ігнорувались… А пізніше, в незаконний спосіб, було ухвалено рішення про звернення до ЦВК щодо мого звільнення», - зазначила екс-голова комісії ОВК № 218 (м.Киів).

Вона також повідомила, що, коли представник однієї із дільничних виборчих комісій прийшов, щоб отримати печатку для ДВК, її на місці не виявилось, хоча документально затверджено, що ЦВК передавала цю печатку до ОВК.

Тетяна Сиротенко припускає, що печатку могли викрасти для того, щоб дискредитувати її як голову комісії. Вона також повідомила у поліцію про зникнення печатки, за даним фактом розпочато розслідування.

Підсумовуючи прес-конференцію, модератор і незалежний журналіст Ігор Рудич зазначив: «Сьогодні було розкрито систему підготовки фальшування виборів. Я, як журналіст  пишу і про політику, і про вибори. Вся система фальшування спрямована на те, щоб голоси  за кандидатів, які не розпіарені соціологією, просто «спустити в утіль». Але ці кандидати мають рівні права з іншими,  адже за них теж голосують виборці».

Журналіст Ігор Рудич закликав правоохоронні органи відреагувати на відповідні факти порушення виборчого законодавства та акцентував: «Ми молоді та сильні хочемо жити в чесній країні, а не в перевернутій реальності та  брехні».