Депутат Київської міськради Юрій Сиротюк, а також громадський діяч Олександр Аронець звернулися з відкритим листом до міністра культури Нищука, в якому вимагають виключити з реєстру пам’яток місцевого значення низку будівель, пов’язаних з комуністичними діячами.

Київ. 25 березня. УНІАН. У Всеукраїнському об’єднанні «Свобода» вважають, що декомунізацію в Києві провалено.

Про це заявили на прес-конференції в УНІАН депутат Київради від ВО «Свобода» Юрій Сиротюк та громадський діяч Олександр Аронець.

Відео дня

Сиротюк зауважив, що всупереч закону про декомунізацію, на вулицях Києва до сьогодні залишаються сотні так званих пам’яток радянської спадщини у вигляді меморіальних табличок та пам’ятників комуністичним діячам. Більше того, наголосив він, деякі з цих радянських символів отримали охоронний статус як нібито нововиявлені пам’ятки. Зокрема, мова йде про зірку на шпилі будинку по вулиці Хрещатик, 25 а також зображення радянської символіки в арці на будівлі по вулиці Хрещатик.

Окрім того, депутат Київради звернув увагу на те, що на деяких будинках збереглися меморіальні таблички, пов’язані з радянським минулим. Зокрема, на вулиці Січових стрільців, 46, де мещкало подружжя Ванди Василевської та Олексакндра Корнійчука; на вулиці Володимирській, 84 досі знаходиться табличка, яка повідомляє, що в цій будівлі була «явочна квартира Залізничного підпільного райкому КП(б)У». Окрім того, у провулку Запечерний, 2 міститься табличка, що там був особняк командувача військ Київського військового округу маршала Андрія Гречка; а на вулиці Богомольця, 7/14 на житловому будинку написано, що це будинок співробітників НКВС. За словами Сиротюка, всі ці об’єкти включені в перелік пам’яток місцевого значення, що не дозволяє зняти відповідні таблички з них.

Він повідомив, що разом з Аронцем звернулися з відкритим листом до міністра культури України Євгена Нищука, в якому закликають переглянути державний Реєстр пам’яток місцевого значення, щоб вилучити об’єкти, які втратили предмет охорони.

«На жаль, у Києва декомунізація провалена. Є пряма вимога закону з перейменування вулиць та демонтаж об’єктів. Але, на жаль, у столиці й досі є 7 пам’ятників, які підлягають демонтажу: пам’ятник екіпажу броненосця «Таращенець», пам’ятники Миколі Островському та Миколі Щорсу, Андрію Костікову, гармата навпроти заводу «Арсенал», яка є пам’ятником більшовицького заколоту проти української держави, арка «Дружби народів» та пам’ятник Артему, а також низка пам’ятних знаків та меморіальних дошок», - сказав Сиротюк.

В свою чергу Аронець зазначив, що від міністра культури вимагається внести зміни в Реєстр пам’яток місцевого значення, щоби всі ці пам’ятники комуністичної епохи були ліквідовані.

Як повідомляв УНІАН, на початку лютого 2018 року директор Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович заявив, що в Україні декомунізація фактично завершена.

За даними В’ятровича, в Україні демонтували майже всі пам’ятники Леніна, яких було близько 2,5 тисяч, і не тільки Іллічу, а й іншим комуністичним вождям.

В той же час, В’ятрович нарікає, що «на жаль, в цьому контексті залишається побажати ще активнішої роботи київській владі, зокрема, в демонтуванні пам’ятників, які підлягають під дію закону про декомунізацію. Для прикладу він навів пам’ятник Щорсу, скульптурну групу під аркою Дружби народів та радянський герб на щиті Батьківщини-матері.