На сьогодні в парламенті зареєстровано два законопроекти, що підтримують захисники тварин, тоді як законопроект № 9453, де суб'єктом права законодавчої ініціативи виступає Кабмін, захисники тварин називають «зоофашистським».

Київ. 25 березня. УНІАН. Зоозахисники сподіваються на ухвалення закону про заборону використовувати тварин у циркових виставах по всій Україні.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомили президент Асоціації зоозахисних організацій України Ася Серпінська та директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко.

Відео дня

За словами Серпінської, 19 березня сталася значуща подія – Окружний адміністративний суд Києва закрив справу, яку ініціювали циркачі, вимагаючи відміни рішення Київської міської ради про заборону в Києві пересувних цирків-шапіто з тваринами. Таким чином, рішення Київради від 9 листопада 2017 року про заборону пересувних цирків з тваринами буде діяти в Києві і далі.

Вона підкреслила, що це рішення суду стало результатом тривалої боротьби зоозахисників за права тварин. «На жаль, наразі в Україні жорстоке поводження з тваринами досі є нормою, а суспільство навіть не сприймає знущання та вбивство тварин як злочин. Люди, відвідуючи цирки, дельфінарії, зоопарки, не задумуються над тим, як живуть тварини в неволі, як їх можна було примусити виконувати те, що ми бачимо на арені. Нікому не замислюється над тим, що цирк – це жорстока розвага, заснована на насильстві над тваринами. Цирк з використанням тварин – це систематичне насилля над тваринами», - наголосила Серпінська.

За її словами, щоб змусити тварину виконувати невластиві їй дії і трюки, застосовуються жорстокі методи дресури – побиття, залишення без води та їжі, електрошок, чим тварину в прямому та переносному сенсі «ламають».

«А у пересувних цирках-шапіто до катувань дресури додаються страждання від безперервних перевезень – тварин перевозять в задушливих, невентильованих вагонах, розпечених літом і заледенілих взимку; в тісних клітках, де тварини не можуть іноді не те що лягти, навіть стояти на повний зріст, без води та їжі», - наголосила зоозахисниця.

Вона також наголосила на тому, що знущанню над тваринами має бути покладено край не тільки в Києві, а по всій Україні.

За словами Борейка, наразі вже близько 45 країн у світі, з яких орієнтовно 20 – у Європі,повністю або частково заборонили використання тварин у цирках. «У Верховній Раді зареєстровано два законопроекти, які підготували зоозахисники, де буде повна заборона на будь-які цирки з тваринами в Україні. Ми хочемо, щоби було як у більшості країн Європи», - повідомив Борейко, уточнивши, що йдеться про законопроекти № 9453-1 та № 10176.

Водночас Борейко заявив, що є ще один зареєстрований у парламенті законопроект, який позиціонується як такий, що має захищати тварин, але зоозахисники вимагають відкликати документ.

«Пан Семерак (міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак - УНІАН) не так давно напрацював, зареєстрував і пропіарив законопроект № 9453. Законопроект проведений через Кабінет міністрів і в нього є всі шанси вже цієї сесії стати законом. Семерак розказує, що цим законопроектом забороняється використання тварин у цирках – це брехня. Тому що, по-перше, забороняється це через 5 років, по-друге, забороняються не всі тварини, а лише дикі. І забороняється не використання їх у цирках, а лише забороняються «видовищні заходи». Ну а циркачі будуть називати виступи тварин наприклад «науково-популярний захід» чи по-іншому, і тоді ні екоінспекція, ні зоозахисники не зможуть покарати ці цирки. Більш того, дозволено тварин у цирку утримувати – там немає заборони. Більш того, дозволено тварин у цирку дресувати. Це підміна. Тим більше, ці 5 років можуть бути змінені і подовжені і на 10 років і більше», - заявив Борейко.

Також він запевняє, що всі заборони, прописані в законопроекті № 9453, можна обійти. «І я вже не кажу про те, що з терміну «жорстоке поводження з тваринами» вилучається три дії: використання тварин у полюванні, у рибалці, у сільському господарстві. Тобто ферми пушно-хутряні, фуа-гра – все виходить з-під дії закону», - заявив Борейко.

За його словами, об’єднана група зоозахисних організацій вимагатиме від автора законопроекту № 9453 зустрітися з ними та відкликати даний «зоозахисний» законопроект, який таким насправді не є і який зоозахисники називають «зоофашистським».

Зоозахисники вчергове підкреслили, що вони не виступають проти цирків загалом, а проти лише тих цирків, де використовують тварин.

Як повідомляв УНІАН, 9 листопада 2017 року Київрада ухвалила рішення “Про припинення розміщення заїжджих пересувних цирків-шапіто з тваринами на території міста Києва”. Зокрема, Департаменту міського благоустрою КМДА рекомендувалося не надавати погодження на розміщення цирків з тваринами у столиці.

Як зазначали в Київраді, законом «Про захист тварин від жорстокого поводження» заборонено створення пересувних звіринців і дресирування тварин із застосуванням насилля, але поки він не забороняє діяльність пересувних цирків-шапіто.

У 2018 році представники цирків з тваринами звернулись до суду з вимогою відмінити рішення Київради.

19 березня 2019 року зоозахисники поінформували, що судовий позов було відкликано.