Політолог Олег Саакян переконаний, що використання таких методів, як підкуп виборців на загальнонаціональному рівні, позбавляють кандидатів легітимності.

Київ. 22 березня. УНІАН. За майже тиждень до голосування в першому турі на виборах президента України, які відбудуться 31 березня, головні кандидати на посаду глави держави розпочали використовувати будь-які методи для боротьби за владу.

Про це в УНІАН під час експертного обговорення на тему: “Запеклий трибій. Чого очікувати?” сказав політолог, голова Платформи соціально-гуманітарних ініціатив та інновацій “Єдиний координаційний центр” Олег Саакян.

Відео дня

Зокрема, він зазначив, що майже за тиждень до голосування можна виокремити ряд ризиків, якими характеризується виборча кампанія. На його переконання, незважаючи на те, що вже відома трійка лідерів президентських перегонів, ще можна очікувати на певні несподіванки. “Один з ризиків – кандидати палять мости. Фактично ми бачимо, що усі йдуть ва-банк. На жаль, ми це спостерігаємо і від провладного кандидата”, - наголосив експерт.

За його словами, наразі склалася така ситуація, що легітимність кандидатів у другому турі можуть піддавати сумнівам. “Ми у ситуації, коли не дивлячись на те, який би кандидат не вийшов у другий тур, його делегітимізацію розпочнуть ще до того, як його оберуть. Тобто критикувати почнуть ще до того, як дізнаються, хто буде президентом”, - наголосив експерт.

Він зауважив, що на загальнонаціональному рівні поточна виборча кампанія “вирізняється політичною боротьбою не політичними методами”, які раніше були притаманні більшою мірою місцевим виборам – серед іншого, це й залякування, “чорнуха”, кандидати з однаковими прізвищами для відтягування голосів тощо. “В Україні усі ці інструменти могли з’являтися виключно локалізовано в невеликій кількості, і вони ніколи не грали тотальну роль. У цій кампанії видно всі ці ганебні технології”, - наголосив Саакян.

За його словами, політична боротьба між головними кандидатами перетворюється “просто у боротьбу за владу будь-якими способами”.

При цьому експерт зазначив, що такий метод, як підкуп виборців шляхом створення загальнонаціональної мережі, є злочином проти держави і демократії. “Це дискредитує сам виборчий процес. Мережі підкупу дійсно використовувались на всіх виборах, але вони, знову ж таки, носили локальний невеличкий характер і були направлені на те, щоби забезпечити максимум 2%-4% голосів”, - сказав Саакян.

Проте, як підкреслює експерт, в Україні не було виборів, за виключенням перемоги Леоніда Черновецького на місцевих виборах у Києві, коли “мережі відігравали ключову роль виборчої кампанії і мали би забезпечити ядро підтримки кандидата”. “В містах у нас не заведено виходити на майдани по таких питаннях, а на загальнонаціональному рівні, це, на жаль, може викликати серйозне обурення в суспільстві. Тому що мережа підміняє саму суть виборів”, - наголосив Саакян.

Він додав, що політик, який намагається перемогти у такий спосіб, сам запускає процес делегітимізації ще до того, як прийде до влади. “Це не просто постріл у ногу – це переламати собі ноги, прийти до влади будь-яким чином і потім отримати Піррову перемогу. На жаль, коли ця технологія використовується як центральна магістральна для виборчої кампанії – то це катастрофа для політика, який таким чином захоче прийти до влади”, - вважає експерт.

На його переконання, у першому турі виборці опинилися в такій ситуації, коли “немає розкоші", щоби обрати того, кого хочеться обрати. “Ми стоїмо перед вибором обирати серед тих, кого прийдеться, і обирати найменше зло серед різних. При чому кожен у цьому випадку вважає, що зло – це той, кого він не підтримує”, - наголосив Саакян.

В експертному обговоренні приняли участь: Олексій Гарань,  науковий керівник Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, професор Києво-Могилянської Академії;  Олександр Кочетков,  аналітик та політтехнолог;  Костянтин Матвієнко,   письменник, публіцист; Віктор Небоженко, директор соціологічної служби «Український барометр». Модератор: Олег Саакян, політолог, голова Платформи соціально-гуманітарних ініціатив та інновацій «Єдиний Координаційний Центр».

Фото круглого столу:  https://photo.unian.net/ukr/themes/84860