Київ. 25 лютого. УНІАН. Ресурсний центр для органів самоорганізації населення «Лівобережний» допомагає ініціативним групам та активістам створювати такі органи.

Про це сказав заступник голови Всеукраїнської громадської організації «Асоціація сприяння самоорганізації населення», голова Київського міського осередку ВГО «Ассон» Андрій Нєстєрков на прес-конференції в агентстві УНІАН.

Він наголосив, що органи самоорганізації населення найкраще знають проблеми мікрорайонів, де вони працюють. «Без розвитку самоорганізації місцеву демократію ніяк не підняти. Зараз дуже багато розмов про територіальні громади, а органи самоорганізації населення це що не територіальні громади?. Тим паче, що є вже закони і не треба нічого вигадувати, є досвід. Ми свою діяльність бачимо в розвитку демократії за допомогою самоорганізації», - зазначив Нєстєрков.

Відео дня

Керівник Ресурсного центру для органів самоорганізації населення «Лівобережний» Олександр Чунаєв нагадав, що Центр розпочав «формально свою роботу розпочав у 2012 році». За його словами, «протягом 2014 року було проведено 9 заходів і взято участь у 20 інших заходах з актуальних питань подальшого розвитку самоорганізації населення, а в цьому році вже проведено 2 заходи і взято участь у ще 3 заходах». Він повідомив, що інформація про ведення заходів розміщується на 10 інформаційних ресурсах, зокрема, веб-сайтах КМО ВГО «Асоціація сприяння самоорганізації населення», ОСН «Комітет мікрорайону «Русанівка».

Голова громадської спілки «Асоціація органів самоорганізації населення міста Києва» Валерій Гуманенко зазначив, що Ресурсний центр для органів самоорганізації населення «Лівобережний» надає консультаційну, нормативно-методичну та правову допомогу органам самоорганізації населення, ініціативним групам з їх створення та активістам у їх діяльності у сфері локальної демократії. За його словами, «за останній час рух самоорганізації досить активно розширюється і багато хто приходить і не повністю знає нормативно правову базу, то представники Ресурсного центру залучались до проведення навчань керівників і секретарів органів самоорганізації населення». Він зазначив, що на базі органів самоорганізації населення працює ціла мережа громадських інспекторів контролю за благоустроєм міста Києва.

Голова ВГО «Асоціація сприяння самоорганізації населення», голова Київського міського осередку (ВГО «Ассон»), член Координаційної ради з питань розвитку громадянського суспільства при президенті України Андрій Крупник зазначив, що в Україні станом на 31 січня 2015 року зареєстровано 1370 органів самоорганізації населення. В той же час він додав, що є багато органів, які працюють незареєстровані «і таких ще 10-12 тисяч». Він наголосив, що Асоціація за підтримки фонду «Відродження» координує роботу дев’яти Ресурсних центру для органів самоорганізації населення в таких містах України як, зокрема, Луцьк, Рівне, Львів, Херсон, Миколаїв, Дніпропетровськ. «Ми працюємо над тим, щоб органи самоорганізації, їх імпульси були почуті, підтримані, щоб налагоджувався взаємозв’язок з органами влади», - додав він. При цьому він повідомив про роботу над покращенням законодавства. За його словами, йдеться про законопроект щодо загальних зборів членів територіальних громад і законопроект щодо органів самоорганізації населення.

У свою чергу начальник відділу з питань місцевого самоврядування КМДА Віктор Галета наголосив, що в Києві на сьогодні є 127 органів самореалізації населення – це і будинкові, вуличні, мікрорайонні. За його словами, влада Києва серйозну увагу приділяє роботі цих органів і співпрацює з ними. Він наголосив, що «сьогодні на порядку денному і в нас в департаменті, і в Київраді стоїть питання про делегування повноважень» органам самоорганізації населення. Галета повідомив, що напрацьовано проекти рішень Київради, які найближчим часом будуть винесені на обговорення громадськості, щодо передачі додаткових повноважень органам самоорганізації населення разом з передачею відповідних матеріально-технічних і фінансових ресурсів. Він зазначив, що дуже позитивним є досвід роботи Ресурсного центру для органів самоорганізації населення «Лівобережний».