Платформа висвітлюватиме інвестиційну діяльність між Україною та Ізраїлем.

Київ. 19 березня. УНІАН. В Україні стартувала онлайн-платформа, яка допоможе створенню сприятливих умов у рамках зони вільної торгівлі між Україною та Ізраїлем.

Про це на прес-конференції УНІАН повідомив засновник платформи PEOPLE.UA - Ukraine and Jews The Diaspora Ярослав Куліковський.

«People.Ua - це платформа, яка висвітлюватиме інвестиційну діяльність між Україною та Ізраїлем, у нас є журнал, передача на YouTube-каналі і форум. Платформа містить інформацію про інвестиційні проекти, які є і будуть», - сказав він.

За словами Куліковського, головне завдання платформи - створення максимально сприятливих умов адаптації для іноземних інвесторів і підприємців у складних бізнес-процесах, властивих для України.

«Україна завжди була для Ізраїлю дуже важливим торговельним партнером. Але зараз іноземні компанії, потрапляючи в Україну, не знають, як діяти далі, щоб просуватися в незвичному для них середовищі. Їм потрібні організації або представники, які комплексно допоможуть у не властивих для західного світу умовах», - пояснив він.

На думку присутнього на прес-конференції президента Торгово-промислової палати Ізраїль-Україна Євгена Шульгіна, взаємини між країнами дійшли до значних показників і зараз потребують поглиблення та розвитку.

«Сьогодні є великий інтерес в інвестиційній діяльності, і наше завдання - зробити цей процес безпечним для двох сторін і гарантувати якісь можливості, не наробивши помилок», - сказав він.

При цьому Шульгін додав, що ізраїльська сторона бачить великий потенціал співпраці в напрямку інновацій, але юридичні аспекти взаємодії потребують доопрацювання.

«Юридичні аспекти співпраці важливі, тому що українська система сильно відрізняється від європейської. Ми бачимо взаємодію в зоні вільної торгівлі, але потрібно розуміти, як відбуватиметься арбітраж між двома сторонами - постачальниками і замовниками», - пояснив він.

Крім того, голова правління The State Finance Institution for Innovations при Міністерстві економічного розвитку і торгівлі України Володимир Ставнюк зазначив, що платформа може стати ще одним майданчиком для обговорення питань перспективного розвитку української економіки.

«Товарооборот між нашими країнами становить близько 400 млн дол., при цьому тішить те, що позитивне сальдо на користь України. Після підписання угоди про вільну торгівлю Ізраїль і Україна поставили планку збільшити товарооборот у найближчі 5 років до 1 млрд дол.», - сказав він.

На думку Ставнюка, досвід Ізраїлю для України неможливо переоцінити, оскільки ця країна змогла побудувати у себе систему, «голодну» до генерації стартапів, того ж можна добитися і в Україні.

Наступним етапом спільної роботи платформи стане панельна дискусія представників українсько-єврейської діаспори під назвою «Інвестиції та інновації», яка відбудеться 25 квітня.

Як повідомляв УНІАН, 21 січня Україна та Ізраїль підписали угоду про зону вільної торгівлі. Угода сприятиме розвитку двостороннього торговельно-економічного співробітництва між країнами, а також дасть змогу вітчизняним товаровиробникам отримати переваги від лібералізації ринку товарів Держави Ізраїль. Крім того, український бізнес дістане можливості для розширення ринків збуту, а також розвитку і модернізації власного виробництва.