18 березня всеукраїнські профспілки спільно з представниками профспілок країн Західної Європи ухвалили резолюцію для зміцнення солідарних дій профспілок щодо забезпечення законних прав трудящих і профспілок.

Київ. 19 березня. УНІАН. Українські профспілки об'єдналися з вимогою до Кабінету міністрів ухвалити в першому півріччі 2019 року Стратегію розвитку промисловості для забезпечення розвитку кадрового потенціалу й гідної оплати праці в Україні.

Про це на прес-конференції УНІАН повідомив голова Профспілки металургів і гірників України Сергій Комишев.

«Ми об'єдналися з профспілками Європи, світу й 11 українськими профспілками, які представляють промисловість України, й ухвалили Резолюцію, яка надалі сприятиме зміцненню солідарних дій за кількома напрямами», - сказав він.

За словами Комишева, один з основних напрямів, викладених у Резолюції, - це звернення до уряду з вимогою ухвалити в першому півріччі 2019 року Стратегію розвитку промисловості України, яка забезпечувала б стимулювання продуктивної і безпечної праці з гідною її оплатою.

«Ми вже зверталися до Кабінету міністрів з тим, щоб було розроблено й ухвалено Стратегію розвитку сектору, про що ми весь час говоримо, але великих зрушень в цю сторону поки що ми не бачимо», - пояснив він.

Сергій Комишев зазначив, що одним з ключових напрямів, визначених у Резолюції, є політика в частині заробітної плати, а також невідповідності мінімальної заробітної плати та прожиткового мінімуму економічним реаліям життя в Україні.

«Міністерство соціальної політики спільно з профспілками фактично щомісяця вираховує прожитковий мінімум, і він не відповідає прийнятому в бюджеті втричі. Кваліфіковані кадри масово виїжджаю за кордон», - наголосив він.

Як зазначив голова профспілки, в Україні повально скасовуються положення та інструкції з охорони праці для промислових підприємств, при тому, що нові документи не пропонуються.

«На сьогодні скасування документів, основоположних для охорони праці, є вже системою. Тобто ті інструкції і положення, які були базовими в схемі охорони праці масово, сотнями скасовуються і натомість не пропонується нічого», - сказав він.

Заступник генерального секретаря IndustriALL Кемаль Озкан зазначив, що на шляху вступу України до Європейського Союзу дуже важливим є підвищення рівня демократії, яка виражається зокрема й у гарантуванні прав і свобод працівників і профспілок.

«Підписання резолюції - це значне досягнення. Наші членські організацій узгодили спільну заяву з метою, щоб зробити промисловість локомотивом економічного розвитку України», - сказав він.

За словами Озкана, вимоги, прийняті в Резолюції промислових профспілок України, буде передано в міжнародні фінансові інституції.

«Ці вимоги ми також передамо в міжнародні фінансові інституції та Міжнародний валютний фонд. Ми наполягатимемо на тому, щоб вони не нав'язували Україні ті ліберальні рецепти, які показали свою неефективність у виправленні ситуації», - наголосив він.

Кемаль Озкан також зазначив, що за останні кілька років в Україні було втрачено 2,5 млн робочих місць, і 80% цих втрат припало саме на промисловий сектор.

«Так не може тривати, це потрібно змінити. У вугільній промисловості склалася катастрофічна ситуація. Ми з обуренням спостерігаємо за тим, що зараз відбувається у вугільній промисловості. Органи влади не повинні спокійно жити, коли є такі порушення на місцях», - заявив він.

Озкан наголосив, що врегулювання критичних питань умов праці та заробітних плат має бути пріоритетом номер один для уряду України, хоч би хто прийшов до влади.

Всеукраїнські профспілки - членські організації Глобального союзу IndustriALL на своїй зустрічі спільно з представниками профспілок країн Західної Європи 18 березня ухвалили Резолюцію, реалізація якої сприятиме зміцненню солідарних дій профспілок щодо забезпечення законних прав трудящих і профспілок.

У прес-конференції  брали участь: заступник генерального секретаря IndustriALL Кемаль Озкан; регіональний секретар IndustriALL Вадим Борисов; голова Профспілки металургів і гірників України Сергій Комишев; заступник голови Незалежної профспілки гірників України Наталя Левицька; голова Профспілки атомної енергетики України Валерій Матов.

Фото з прес-конференції: https://photo.unian.net/ukr/themes/84791