Київ. 25 лютого. УНІАН. Іноземним інвесторам цікава співпраця з українським бізнесом, і вони будуть готові інвестувати в Україну після стабілізації ситуації в Україні.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив президент Українсько-Іспанської торгової палати Михайло Петруняк.

«Ми бачимо бажання європейців співробітничати з Україною в економічному напрямку. Однак як можна говорити про інвесторів, коли в Україні йде неоголошена війна», - сказав він.

При цьому Петруняк відзначив, що організація, яку він очолює, спілкується з іспанськими інвесторами, які висловлюють готовність у разі стабілізації обстановки на сході країни повернутися до України.

«Інвестор все одно найближчим часом буде в Україні у разі стабілізації обстановки», - сказав він.

Петруняк також повідомив, що останнім часом спостерігається нова хвиля імміграції українського бізнесу до Європи.

«Більше 10 підприємств зареєстровано українцями в Іспанії за останні 3 місяці», - сказав він.

За словами присутнього на прес-конференції президента інвестиційної компанії «Ogilchyn Capital Investment Bank» Івана Огільчина, інвесторам цікаві в Україні сільське господарство, альтернативна енергетика, IT-технології, енергозберігаючі технології, але вони не готові поки вкладати кошти.

«За даними за 2014 рік іноземних інвестицій в Україну було у 10 разів менше, ніж у 2013 році. В першу чергу це питання поточної ситуації в Україні - на сході України», - сказав він.

Крім того, важливим чинником, який стримує інвестиції, експерт назвав відсутність високого захисту інвестицій.

«Інвестору необхідний захист його інвестицій. На жаль, на сьогодні судова система і правосуддя не можуть забезпечити той захист міжнародним інвесторам, який вони хочуть», - сказав він.

Як відзначила присутня на прес-конференції директор комунікації проекту Ukrainian Investment Dialog (UID) Ганна Крисюк, найпривабливішими для інвесторів залишаються харчова промисловість, АПК, вугільна промисловість, металургія і лісопереробна промисловість.

Вона також повідомила, що керівництво українських областей, особливо на заході України, відкрито для комунікацій з інвесторами.

«Співпраця з областями набагато простіша, ніж співпраця на рівні держави», - відзначила вона.

Крисюк повідомила, що в рамках проекту UID-2015 були відправлені офіційні листи до облдержадміністрацій і обласних рад з приводу проведення у кожному регіоні конференцій для визначення інвестиційної привабливості регіону.

«Є вже відповіді з Вінниці, Івано-Франківська, Чернігова, Сум, які зацікавлені в тому, що б презентувати свою область, у них вже є готові проекти», - сказав вона.

Як повідомляв УНІАН, обсяг прямих іноземних інвестицій в економіку України (акціонерний капітал нерезидентів) на 1 січня 2015 року становив 45,916 млрд дол., що на 11,140 млрд дол., або на 19,5%, менше за показник на початок 1914 року у 57,056 млрд дол.