Вони стурбовані тим, що величезна кількість українців за кордоном не зможуть проголосувати на виборах президента, оскільки Українська держава на закордонних дільницях не створила такої можливості.

Київ. 15 березня. УНІАН. Представники Української діаспори за кордоном виступають за впровадження в Україні системи електронної реєстрації для участі у виборах і системи електронного голосування у день виборів.

Про це представники української діаспори заявили на прес-конференції в УНІАН на тему: «Українці за кордоном: конституційне право голосу на виборах без можливості ним скористатись».

Як розповіла засновниця Глобального руху "Моя Україна", президент ГО «Обміни Лотарингія-Україна» (Франція), доктор Віолета Москалу, близько двох місяців тому ініціативна група глобальних українців розпочала моніторинг організації виборів президента України за кордоном та налагодила зв’язок з представниками українських громад в різних країн світу. У здійсненні цієї роботи вдалося дізнатися, що величезна кількість українців за кордоном не зможуть реально проголосувати.

За її словами, у 72 країнах світу відкрито 101 виборчу дільницю, але у середньому пропускна можливість прийому цими дільницями впродовж одного дня українських громадян становить 2,5-3 тис. осіб. Точних даних про кількість українських мігрантів, які проживають за кордоном, немає. Йдеться про різні цифри, і зокрема про 7-8 мільйонів, а інколи до 10 мільйонів українців за кордоном.

Москалу повідомила, що ситуація склалася таким чином, що для великої кількості українських громадян конституційне право участі у виборах не забезпечене.

“Це до третини українських виборців”, - наголосила засновниця Глобального руху "Моя Україна".

У цьому зв’язку вона зазначила, що спочатку це викликало велике здивування, але робоча група глобальних українців почала думати і працювати над тим, які саме можна знайти формати вирішення цієї ситуації.

“З цим миритися до наступних парламентських виборів, які будуть наприкінці року, бажання немає. Якщо немає політичної волі, щоб організувати процес краще, ефективніше, то має з’явитися певний політичний тиск, тому що дуже велика кількість представників різних українських громад з різних країн світу цим стурбовані”, - констатувала Москалу.

Своєю чергою громадська активістка, правозахисниця, лідер громадської ініціативи «Євромайдан-Варшава» (Польща) Наталка Панченко зазначила, що у Польщі сьогодні склалася найбільш критична ситуація щодо можливості проголосувати українським громадянам на виборах.

“На сьогоднішній день в Польщі перебувають близько 1,5 млн громадян України, із них близько мільйона – це виборці. Натомість держава змогла організувати можливість проголосувати всього 20 тисячам громадян. При максимальній явці, при максимальних можливостях пропускна можливість у чотирьох виборчих дільницях, які сьогодні є у Польщі, становить максимум 20 тис. осіб. Це всього 2% від мільйона. Тобто, фактично 98% громадян України, які сьогодні проживають на території Польщі, не зможуть проголосувати лише тому, що держава не змогла створити їм таких можливостей”, - наголосила Панченко.

Також вона підкреслила, що закон про вибори застарілий і що, напевно, не були враховані особливості, що протягом останніх п’яти років структура міграції змінилася, а кількість громадян, які проживають за кордоном, істотно збільшилася.

Вона зазначила, що саме з цією метою ініціативна група глобальних українців почала аналізувати цю ситуацію та зрозуміла її критичність.

“Я сьогодні кажу про Польщу, в інших країнах вони трохи менші, але можливість проголосувати в інших країнах, на жаль, така ж сама”, - сказала Панченко.

Лідер громадської ініціативи «Євромайдан-Варшава» пояснила, що зумовлено це передусім тим, що згідно з чинним українським законодавством, громадяни України мусять щонайменше двічі фізично з’явитися на виборчій дільниці, і зокрема, спочатку щоб зареєструватися для участі у голосуванні (подати заяву і стати на консульський облік), а потім вже з’явитися на дільницю з метою голосування. За її словами, для прикладу Польща є великою країною, і українському виборцю у цій країні доводиться долати близько 400-500 км, щоб потрапити у консульство України для подачі відповідних заяв.

“Ця ситуація складна, але не настільки критична, як в Австралії, Канаді та Америці. Тому що там ми можемо говорити про відстань до дільниці в тисячу або дві тисячі кілометрів. Відповідно, це позбавляє людей можливості здійснити своє волевиявлення і взяти участь у виборах”, - наголосила Панченко.

Територіальна перешкода щодо розміщення дільниць на великій відстані від фактичного місця проживання є однієї з найбільших.

“Друга перешкода - це обмеженість можливості проголосувати у зв’язку з тим, що держава не в стані забезпечити таку можливість громадянам України”, - зауважила вона.

Водночас, Панченко розповіла, що групою народних депутатів України спільно з ініціативною групою було розроблено законопроект, у якому йдеться про електронну реєстрацію на вибори.

“Тобто, фактично, у цьому законопроекті основна зміна полягає у тому, що люди не будуть змушені їхати і подавати заяву фізично. Цю можливість вони зможуть використати в електронному варіанті”, - пояснила Панченко.

За її словами, цей законопроект є лише першим кроком. Відповідний законопроект знаходиться на розгляді у комітетах Верховної Ради.

“Наша група працює і надалі. Наступним нашим кроком ми бачимо розроблення і впровадження системи електронного голосування для громадян України, які проживають за кордоном“, - сказала вона і висловила намір розробити і подати відповідний законопроект.

Водночас вона підкреслює, що зараз в українському парламенті не спостерігаються велике зацікавлення і політична воля щодо таких змін.

“Ми усвідомлюємо, що електронне голосування неможливо запровадити до президентських виборів, але ми так само усвідомлюємо, що цілком реально зробити це до парламентських виборів, і саме це є нашою метою”, - наголосила Панченко.

Своєю чергою Москалу додала, що можна зробити висновок, що “у Верховній Раді немає депутатів, яким цікаві інтереси, і які готові захищати права українців за кордоном”.

При цьому підприємець, учасник Глобального руху "Моя Україна" Максим Праздников вважає, що впровадити систему електронного голосування можна за кілька місяців.

“У нас є всі шанси встигнути до парламентських виборів восени”, - сказав він.

“Є протоколи, які прописані щодо електронного голосування, є алгоритми, є послідовність, як це має відбуватися. На сьогоднішній день більше 30 країн світу в принципі у тій чи іншій мірі впровадили електронне голосування – або на дільницях, коли це просто електронний запис, або онлайн”, - зауважив він.

Зокрема, Праздников навів приклад Естонії, яка запровадила електронне голосування більше 10 років тому. За його даними, на нещодавніх виборах в Естонії більше 40% від усіх виборців, які взяли участь в них, проголосували дистанційно в режим онлайн.

На його думку, коли йдеться у цій ситуації про Україну, то в першу чергу це стосується політичної волі та внесення змін у законодавство, а також стосується довіри з боку населення, оскільки нововведення завжди призводять до появи певних запитань у громадян.

Праздников допустив, що на першому етапі можна спробувати у тестовому варіанті впровадити таку систему не на рівні усієї країни, а на певних виборчих дільницях за кордоном, наприклад, у Польщі.

З ним погодився офіцер поліції, учасник Глобального руху "Моя Україна" Денис Ярославський, який сказав, що терміни реалізації запровадження електронного голосування прийнятні.

“Все, що відбувається на сьогоднішній день, можна констатувати як відсутністю абсолютного бажання чинного парламенту і головне - Міністерства закордонних справ на чолі з міністром це все робити. Тому що це речі, які абсолютно необхідні”, - наголосив Ярославський.

Крім того, як зазначила Москалу, на сьогоднішній день спостерігається ситуація, що “політики не розуміють проблеми, які навіть не усі сьогодні були згадані, частини громадян, які проживають за кордоном”. Вона наголосила на важливості залучення українських громадян, які проживають за кордоном, до проведення реформ в Україні. На її думку, держава також має забезпечувати кращі державні послуги для українців за кордоном.

“З цим порядком денним ми звернулися до кандидатів у президенти України. Кілька штабів, які відповіли, готові зустрітися, обговорити”, - сказала вона.

“Сподіваємося, що вони не проігнорують наше звернення, і ми готові публічно обговорити і дати можливість нашим мігрантам-громадянам України почути їхнє бачення та готовність підтримати якраз наші пропозиції”, - підкреслила Москалу.

Громадська діячка, учасниця Глобального руху "Моя Україна" Ірина Головатенко констатує, що “українське суспільство розвивається набагато швидше, ніж українська влада”, бо українці в середині країни об’єднуються з метою відстоювання прав українців за кордоном, в тому числі прав щодо здійснення волевиявлення на виборах.

Вона звернула увагу на те, що дедалі більше людей з України виїжджає за кордон, бо не знаходять на батьківщині інших можливостей для виживання. У цьому зв’язку Головатенко поставила риторичне запитання, чи втрачені ці люди для України?

“Фактично, для української влади, так, і ми сьогодні бачимо, зокрема наскільки організовані можливості для людей виявити своє бажання проголосувати”, - заявила Головатенко.

На її думку, українці, які виїхали за кордон, залишаються дуже важливими для України. Йдеться і про рідних, і родини в Україні, яких вони підтримують з-за кордону.

“І сьогодні ми говорили, чи забуває влада цих українців? Ні, не забуває. Часом лунають якісь заяви про те, що треба оподатковувати гроші, які люди отримують за кордоном. Тобто, мало того, що сім’ї, які тут виживають завдяки тому, що їхні родичі їдуть і заробляють на чужині, тут ще треба цих людей обкладати податками. Слава Богу, це не сталося. Але тим не менше, зв’язки цих українців впливають на життя нашої України”, - заявила Головатенко.

Також вона наголосила, що сьогодні проведення українських виборів за кордоном є своєрідним неофіційним спостереженням за тим, як взагалі вибори відбуваються в Україні.

“Суб’єктивно, моя думка про те, чого влада на сьогодні не організовує вибори так, як це має бути, полягає у тому, що люди, які виїхали з цієї країни, вони хочуть проголосувати за абсолютно нову владу, за абсолютно нові зміни в цій країні для того, щоб повернутися і, можливо, тоді ще не дати виїхати тим, хто на сьогодні залишаються тут”, - додала Головатенко.

Підсумовуючи, Ірина Головатенко  зазначила, що треба допомогти якомога більшій кількості українців, які мешкають за кордоном, допомогти долучитися до процесу змін в Україні на краще.

Також, у прес-конференції за допомогою скайп-звязку брали участьМикола Круцик, голова Асоціації Українців в республіці Ірландія (АУРІ)  та  доктор Ігор Решетняк, голова дільничої виборчої комісії в Берні (Швейцарія), заступник голови асоціації Ukraine Action, громадський діяч української громади у Франції та у Швейцарії.