Київ. 23 лютого. УНІАН. Коаліція патріотичних сил Донбасу презентувала свою стратегію вирішення конфлікту на сході України, одним із головних пунктів якої є оголошення захоплених територій територіями, окупованими Російською Федерацією.

Стратегію представили координатори КПСД Сергій Гармаш, Павло Жовніренко і Сергій Ткаченко сьогодні під час прес-конференції в УНІАН.

На думку представників КПСД, головна проблема конфлікту на Донбасі — не військові поразки або гуманітарна криза, а відсутність розуміння у влади і населення, куди ми рухаємося, чого хочемо та якими методами будемо цього досягати.

Відео дня

Як пояснив Гармаш, в основі стратегії, розробленої КПСД, дві істини: необхідність називати речі своїми іменами й неможливість перемогти в гібридній війні лише військовими діями.

Стратегія, зокрема, передбачає: оголошення захоплених територій територіями, окупованими Російською Федерацією; заява про припинення бойових дій, спрямованих на звільнення окупованих територій і припинення кровопролиття; повна економічна блокада окупованих територій і санкції за співпрацю з окупаційною владою; лібералізація пропускного режиму для фізичних осіб, які перетинають межу окупованих територій; введення воєнного стану на території Луганської та Донецької областей; ухвалення державної комплексної програми зі створення житла й робочих місць для вимушених переселенців; створення пільгового економічного режиму для переселенців; створення особливого інвестиційного режиму й пільгового режиму ведення підприємництва на територіях Донбасу, контрольованих українською владою.

«Основним посилом є необхідність ухвалення законодавчого акту Верховною Радою про визнання захоплених територій територіями, окупованими Російською Федерацією. Це, по-перше, перекладає відповідальність за ситуацію в цьому регіоні на окупанта - на Росію. По-друге, це дасть розуміння людям, які перебувають там, свого статусу», - підкреслив Гармаш.