Експерти вважають, що можна уникнути повного перекриття руху проспектом Перемоги з 16 березня, зробивши тимчасове регульоване перехрестя на час демонтажу старого шляхопроводу.

Київ. 4 березня. УНІАН. Громадські активісти закликають Київську міську державну адміністрацію (КМДА) і мера Києва Володимира Кличка скасувати затверджений проект Шулявського шляхопроводу і провести архітектурний конкурс на краще проектну рішення з будівництва, а також на час демонтажу старого шляхопроводу зробити тимчасове регульоване перехрестя.

Про це повідомив транспортний експерт Віктор Петрук на прес-конференції в УНІАН.

«Я не знаю, на чому тримається Шулявський шляхопровід, і треба було заборонити рух цією розв'язкою ще влітку 2017 року. Тому ми підтримуємо демонтаж шляхопроводу. Потім, треба зробити на Шулявці тимчасове регульоване перехрестя. Це технічне рішення нами було прораховано. Після цього необхідно провести архітектурний конкурс на краще проектне рішення з будівництва нового шляхопроводу. Оскільки цього вимагає закон і петиція», - сказав він.

Петрук зазначив, що після підписання першої петиції, яку підтримала громадськість, КМДА дала публічну обіцянку, що техніко-економічне обгрунтування (ТЕО) трирівневої розв'язки буде додано до загального ТЕО і пройде держекспертизи.

«Ми розробляли ТЕО трирівневої розв'язки за власні кошти, і воно повністю спростувало всі заявлені цифри КМДА. Однак КМДА заблокувала розгляд нашого ТЕО в державній будівельній експертизі», - сказав він.

Віктор Петрук повідомив, що заяви КМДА про те, що проект «чотирилисник» буде дешевше, ніж проект трирівневої розв'язки, не відповідають дійсності.

«На початку вартість «чотирилисник» оцінювалася в 400 млн грн, але після держекспертизи ми знаємо, що вартість становитиме 830 млн грн. Однак це не враховуючи відчуження майна заводу «Більшовик». Все разом обійдеться приблизно в 1,2 млрд грн. Проект трирівневої розв'язки коштуватиме 756 млн грн», - сказав експерт.

За словами Петрука, зараз відсутній діалог з київською владою. «КМДА боїться експертної думки. Мер Києва Кличко у травні минулого року давав публічні обіцянки залучити незалежних німецьких експертів, щоб обрати кращий проект. Однак Кличко так і не запросив цих експертів, прийнявши одноосібно рішення про будівництво проекту «чотирилисник», - підкреслив він.

Також Віктор Петрук зазначив, що розв'язка за проектом «чотирилисник» не в інтересах киян, оскільки цивілізовані міста сьогодні позбавляються від побудованих раніше «чотирилисників».

«Будь-яке проектне рішення із семи запропонованих буде кращим, ніж те, яке обрала КМДА. Найкращим був варіант, який пропонували китайські фахівці. А також проект трирівневої розв'язки, який не потребує перекриття руху, як це буде зараз. У зв'язку з перекриттям будуть значні транспортні втрати. Це обійдеться в перерахунку на транспортний ефект у 250 млн грн на рік. До того ж, після здачі в експлуатацію «чотирилисника» погіршиться ситуація, оскільки зникне правий поворот з проспекту Перемоги на вулицю Гетьмана», - сказав він.

За словами Петрука, обравши проект «чотирилисник», КМДА порушила законодавство і будівельні норми, оскільки такі об'єкти мають проектуватися виключно на конкурсних засадах.

«Конкурсу на розв'язку не було. Крім того, проект «чотирилисник» порушує державні будівельні норми, оскільки не допускається будівництво таких розв'язок, якщо інтенсивність лівоповоротного руху перевищує 15%. Також під час видачі містобудівних умов і обмежень на розв'язку було порушено земельне законодавство. Справа в тім, що заявник не надав департаменту архітектури документи про право власності на земельну ділянку, де буде проводитися реконструкція. Більш того, такого дозволу немає досі, і ніхто не веде переговори з Фондом держмайна, який є розпорядником заводу», - сказав він.

Віктор Петрук акцентував, що ігнорування громадської думки з приводу нового шляхопроводу на Шулявці пов'язано з тим, що проект «чотирилисник» має лобістів у владі.

«Головний лобіст - це директор «Київавтодору» Олександр Густелев. Але його мотивації ми не знаємо... Віталій Кличко заявляв, що йому подобається проект будівництва трирівневої розв'язки і що він хоче її побудувати. Але експерти розповіли йому, що це технічно неможливо. Але ми знаємо, що профільний проектний інститут, який проектує, наприклад, Подільський міст, спростував цю інформацію», - підкреслив він.

Журналіст та громадська активістка Ірина Головатенко заявила, що активісти неодноразово зверталися до київської влади з проханням провести незалежний конкурс, але через ігнорування цих вимог були змушені направити позов до суду.

«Два роки тому «міст втомився». Після цього київська влада вирішила побудувати нову розв'язку. Але запропонований варіант реконструкції не влаштував громадськість, і були створені петиції з метою розглянути інші варіанти. Однак ці петиції не були взяті до уваги. Відомо, що частина грошей вже виділяється на неефективний проект. Тому був позов до суду. Завтра відбудеться засідання суду з розгляду справи по суті. Незважаючи на це, суд не забороняв проводити роботи на розв'язці», - сказала вона.

Ірина Головатенко акцентувала, що деякі люди при владі зовсім не розуміються на питанні будівництва розв'язки і вважають, що буде будуватися трирівнева розв'язка.

«Це нонсенс. Наприклад, в газеті «Солом'янка» провладний депутат звітує перед киянами про виділені кошти на шляхопровід та показує фото проекту трирівневої розв'язки, а не тієї, яку вони планують реалізувати», -  зазначила  Головатенко.

Як повідомляв УНІАН, 27 лютого 2017 року в Києві частково обвалився Шулявський міст. 18 травня в Київській міськдержадміністрації повідомили, що експертами визначено фінальний варіант реконструкції Шулявського шляхопроводу. Об'єкт планували реконструювати за 12 місяців, вартість проекту оцінили в 400 млн грн. Передбачалося, що після реконструкції Шулявський шляхопровід стане сучасною магістраллю з досить високою пропускною спроможністю. Однак роботи на шляхопроводі минулого року так і не було розпочато. 18 квітня 2018 року мер Києва Віталій Кличко заявив, що влада міста планує почати ремонт Шулявського моста в червні, а орієнтовна вартість робіт становитиме близько 1,5 млрд грн.

У травні 2018 року громадські активісти закликали КМДА і мера Кличко запросити незалежних експертів і провести новий конкурс на проект реконструкції Шулявського шляхопроводу, оскільки затверджений проект транспортної розв'язки передбачає повне перекриття руху, в зв'язку з чим Київ втратить близько 375 млн грн недоотриманого доходу.