Київ. 20 лютого. УНІАН. Асоціація деревообробних і лісозаготівельних підприємств Західної України просить Верховну Раду негайно прийняти у другому читанні законопроект, що передбачає запровадження 10-річного мораторію на експорт лісу-кругляку, водночас вилучивши з проекту закону низку норм, що обмежують вивезення за кордон переробленої деревини.

Як повідомив на прес-конференції в УНІАН голова асоціації Ігор Соболевський, йдеться про законопроект №1362, прийнятий Верховною Радою в першому читанні 5 лютого цього року.

«Наша вимога до нашого сьогоднішнього парламенту, до наших депутатів, до профільного комітету - прийняти законопроект №1362 тільки в частині експорту круглого лісу і необроблених матеріалів не товще 70 міліметрів», - сказав Соболевський.

За його словами, в результаті масового вивезення лісу-кругляку за кордон в Україні через брак сировини закривається безліч деревообробних підприємств, а тисячі людей залишаються без роботи.

«Реальна картина така: в кожній області вже сьогодні є десятки підприємств, які закрилися через брак сировини. Тільки за 3 роки - з 2010 по 2013 рік - в Україні закрито понад 2,2 тисячі підприємств через те, що вони не отримали сировини, і тисячі людей були викинуті на вулицю», - додав Соболевський.

У свою чергу член Асоціації деревообробних і лісозаготівельних підприємств Західної України Андрій Попович підтвердив слова Соболевського, зазначивши, що в Закарпатській області через масове вивезення лісу-кругляку з 58 пилорам працюють тільки 7. Відповідно, з 3,2 тис. робочих місць в області залишається тільки 370.

«Тому ми наполягаємо на тому, щоб припинити експорт необробленого круглого лісу», - сказав Попович.

Разом з тим, Соболевський наголосив, що, за розрахунками асоціації, через відсутність мораторію на експорт лісу-кругляку Україна щороку втрачає десятки мільярдів гривень.

«Щорічно через експорту лісу-кругляку Україна втрачає десятки мільярдів гривень і тисячі робочих місць. Альтернативи тут немає - категорично заборонити експорт круглого лісу. І тільки тоді підприємства, маючи доступ до сировини, будуть інвестувати в свій розвиток і дуже швидко перетворяться на високотехнологічні», - зазначив Соболевський.

Водночас голова асоціації наголосив, що до розгляду законопроекту у другому читанні з нього потрібно вилучити низку норм, що обмежують вивезення за кордон переробленої деревини. У протилежному разі і лісогосподарська, і деревообробна галузі можуть бути поставлені на межу виживання. Зокрема, Соболевський звернув увагу, що крім заборони на експорт лісу-кругляку, законопроектом передбачається запровадження заборони на вивезення пиломатеріалів завтовшки понад 70 міліметрів з транспортною вологістю більш як 22%.

«Це означає, що якщо закон буде прийнятий в існуючому вигляді і набере чинності з 1 березня, то експорт пиломатеріалів з України практично повністю зупиниться. Тому що 86% підприємств України займаються тільки частковою переробкою - тобто пиляють ліс на пиломатеріал і відправляють на Захід. А високотехнологічні сушки мають тільки 6% підприємств», - сказав він.

За словами голови асоціації, якщо ця норма все ж таки набуде чинності, то в лісогосподарській і деревообробній галузі почнуться масові банкрутства.

«Тобто, якщо прийняти цей закон в існуючому вигляді, одночасно що відбувалося б: лісгоспи ставали б банкрутами, бо експорт сировини заборонено, ми ставали б банкрутами, тому що нам би заборонили експорт пиломатеріалів. Дуже проста схема - лягають лісгоспи, лягають підприємства. І через 2-3 місяці в Україні були б збанкрутілі лісові господарства, готові до скуповування», - пояснив Соболевський.

Він також зазначив, що в разі реалізації такого сценарію місце України на західних ринках відразу ж займуть конкуренти, зокрема російський Ліспром. Тому Соболевський та інші члени асоціації звернулися до народних депутатів із закликом вилучити зазначену норму з остаточної редакції законопроекту.

Як повідомляв УНІАН, 5 лютого поточного року Верховна Рада України підтримала в першому читанні проект закону про внесення змін до Закону України "Про особливості державного регулювання діяльності суб'єктів підприємницької діяльності, пов'язаної з реалізацією та експортом лісоматеріалів" (щодо мораторію на експорт лісо- та пиломатеріалів в необробленому вигляді) (№1362). За це рішення проголосували 277 народних депутатів з 319 зареєстрованих у сесійній залі.

Зокрема, законопроект пропонує встановити 10-річний мораторій на вивезення за межі митної території України лісоматеріалів у вигляді необробленої деревини, а саме лісу круглого у вигляді колод, стовпів, з транспортною вологістю більш як 22% і пиломатеріалів завтовшки понад 70 міліметрів з транспортною вологістю більш як 22 %.