У ГО «Центр захисту киян» запустили «гарячу лінію» для запобігання масовому порушенню прав виборців та виборчого законодавства.

Київ. 1 березня. УНІАН. Експерти розказали про махінації, маніпуляції та порушення виборчого законодавства під час президентської кампанії і презентували телефонну «гарячу лінію» для їх протидії в столиці.

На прес-конференції в агентстві УНІАН на тему: «Чесні вибори у Києві: як протистояти махінаціям» голова ГО «Центр захисту киян» Віталій Нестор зазначив, що «українці мають право обирати чесно та законно будь-якого із законних кандидатів як у президенти, так і у Верховну Раду, і в органи місцевого самоврядування».

Віталій Нестор констатував, що на сьогодні є ряд норм чинного законодавства, які передбачають покарання за порушення виборчого законодавства, в тому числі за підкуп виборців, неправомірні дії щодо проведення агітації.

За його словами, враховуючи тенденцію до збільшення порушення агітаційної діяльності, ГО «Центр захисту киян»  запустили інформаційну «гарячу лінію» - 0 800 30 20 19, яка в подальшому дасть можливість уникнути або запобігти масовому порушенню прав виборців та виборчого законодавства.

«Наші консультанти, отримавши за «гарячою лінією» звернення від жителів Києва, в подальшому передають їх юристам на опрацювання. Юристи, в свою чергу, надають консультацію або потерпілим особам, або заявникам, які встановили факт порушення виборчого законодавства», - сказав він.

Нестор наголошує, що все це в подальшому дозволить як «Центру захисту киян», так і особам, чиї права порушені, звертатися до правоохоронних органів з метою притягнення винних до відповідальності.

Політичний технолог Петро Охотін заявив, що «вибори 2019 року будуть одними із найбільш брудних». «Ми бачимо, що ці вибори мають декілька аспектів. Кандидатами вибудовуються так звані «виборчі піраміди», тобто мережі скупки голосів. Одні з них створені повністю по-чорному, там гроші, переважно корупційного походження, видаються готівкою», - сказав він.

Також політтехнолог висловив переконання, що чинна влада йде на все, щоб зберегти свій рейтинг і гарантувати собі перемогу на виборах. «Ми бачимо, що з’являється саме на момент виборів – під березень-квітень цього року відбувається монетизація пільг. Тобто просто беруться гроші з бюджету і роздаються. З точки зору того, щоб чинна влада продовжила своє перебування на певний термін, це політтехнологія», - додав він.

На переконання експерта, протидія підкупу голосів є питанням національної безпеки держави. «Сьогодні за 500-1000 грн виборці фактично продають наше майбутнє», - наголосив він.

Політичний консультант Андрій Вальчишин зауважив, що виборчі порушення стосуються не лише підкупу виборців, фальсифікацій на виборчих дільницях, але і самого ходу кампанії. «Якщо ми опустимо зараз певні адміністративні елементи, то є цілий великий спектр саме інформаційних маніпуляцій, які дуже яскраво та широко використовуються», - сказав він.

«Якщо відбувається якась резонансна подія, коли виходить певне резонансне розслідування, згодом його намагаються приглушити іншим інформаційним приводом. Це може бути якийсь інформаційний вкид або це може бути використання певних органів державної влади чи правоохоронних органів, або інших силових структур для того, щоб напружити ситуацію і відволікти увагу виборців від того, що відбувається», - додав експерт.

Також, за словами Вальчишина, є популярна політтехнологія – «вкидування фейкової соціології». Експерт зазначив, ця технологія часто використовується тими кандидатами, які планують нечесні махінації або скупку голосів для того, щоб підготувати суспільну думку до їхнього результату, який вони планують забезпечити в полі.

Крім того, експерт зазначив, що популярним є використання різних інтернет-тролів у політичних цілях. «Ми бачимо по тому, як відбуваються дискусії в соціальних мережах, що фактично реальні люди дуже мало залучені в ці дискусії. Тролі різних штабів воюють між собою і в такий спосіб намагаються управляти громадською думкою», - додав він.

Правозахисник Юрій Власенко вважає, що «ніхто не може назвати ці вибори чесними».

«Дійсно, дуже багато бруду, і насправді, ми всі прекрасно розуміємо, що бруд спеціально використовується кандидатами і штабами окремих кандидатів для того, щоб підняти рівень соціальної напруженості в суспільстві і показати суспільству нібито повну недовіру до всіх кандидатів і за рахунок цього максимально зменшити явку на виборах», - зауважив він.

За його словами, в Києві та в цілому по країні відбувається масове пошкодження агітаційних наметів, яке ще почалося з листопада 2018 року, коли ще передвиборча кампанія офіційно не почалася, але агітаційні намети почали фактично знищувати. «Потім ми бачили, що в Одесі відбулись певні напади на кандидатів в президенти, щоб показати суспільству, що вибори – це дуже небезпечна справа», - наголошує Власенко

Правозахисник зауважив, що у Києві зараз відбувається «масовий підкуп виборців». «На превеликий жаль, використовується технологія з використанням депутатів Київської міської ради від одного кандидата на пост президента. Люди ходять по будинках і шукають виборців, які будуть голосувати за кошти – їм пропонується заповнити «анкети прихильника», - додав Власенко.