За словами голови Всеукраїнського громадського руху, наприкінці 2014 року команда «Сили права» розробила стратегію «юридичного наступу» на РФ, і з 2015 року вона реалізується.

Київ. 28 лютого. УНІАН. Голова Всеукраїнського громадського руху «Сила права» Андрій Сенченко заявив про рішення організації щодо наміру створити суспільно-державне партнерство у реалізації програми притягнення Росії до відповідальності як держави-агресора і стягнення з РФ шкоди, заподіяної громадянам, бізнесу та Українській державі.

Про це Андрій Сенченко заявив на прес-конференції в УНІАН.

За його словами, програма запрацює після президентських виборів та обрання нового глави Української держави.

«Наприкінці 2014 року команда «Сили права» розробила стратегію юридичного наступу на РФ. З початку 2015 року разом з постраждалими – родинами загиблих, військовослужбовцями та цивільними особами, які дістали поранення і каліцтва, вимушеними переселенцями – «Сила права» розпочала масштабний наступ на країну-агресора на юридичному фронті», - заявив він.

Андрій Сенченко зауважив, що завдяки системним зусиллям руху «Сила права» сформовано широку судову практику на рівні місцевих, апеляційних судів та Верховного суду України. «Сотнями судових рішень встановлено юридичні факти збройної агресії РФ проти України та окупації частини території України, а також закріплено докази російської агресії, окупації, військових злочинів та порушень прав людини. Також отримано позитивні рішення про стягнення шкоди в інтересах родин загиблих і вимушених переселенців», - зауважив він.

«30 травня 2016 року Голосіївський районний суд міста Києва у справі «Ірина Верігіна проти Російської Федерації» як захід забезпечення позову виніс ухвалу, якою наклав арешт на виплату кредиту в розмірі 3 мільярдів доларів США, отриманого Україною від Російської Федерації за часів режиму Януковича у 2013 році, та відсотків по ньому», - розповів  Андрій Сенченко.

Наразі, за словами Сенченка, настав час активно приступати до арешту активів РФ, які знаходяться не лише в Україні, а й у юрисдикціях інших держав. «Саме в цьому питанні підтримка держави є критичною і вкрай необхідною», - додав він.

Андрій Сенченко стверджує, що «після обрання нового президента України «Сила права» залишить за собою роботу з постраждалими громадянами і юридичний супровід в українських судах на всіх етапах судового процесу до фінального рішення».

Зі свого боку, наголошує громадський діяч, держава має забезпечувати юридичну та дипломатичну підтримку з вирішення питання арешту російських державних активів в Україні та за кордоном.

«Наша задача – зробити так, аби кожен український громадянин, кожне українське підприємство, а також українська держава отримали компенсацію шкоди, заподіяної внаслідок російської збройної агресії, а РФ була притягнута до відповідальності за злочини на території нашої держави», - зазначив Сенченко.

У прес-конференції брали участь: Андрій Сенченко, Голова Всеукраїнського громадського руху «Сила права»; Анатолій Полях, член Координаційної ради Всеукраїнського громадського руху «Сила права», генерал-майор юстиції; Вадим Севериненко, виконавчий директор Всеукраїнського громадського руху «Сила права»; Іван Куценко, член Координаційної ради Всеукраїнського громадського руху «Сила права»; Ігор Окунєв, заступник керівника юридичного департаменту "Сила права".