Проект реалізований у Чернігівській, Волинській, Херсонській, Одеській та Луганській облвстях.

Київ. 26 лютого. УНІАН. У Києві презентовано проект «Децентралізація: реформування освіти на місцевому рівні», реалізований у 5 об’єднаних територіальних громадах у пілотних областях: Чернігівській, Волинській, Херсонській, Одеській та Луганській.

Проект та здобутки об’єднаних територіальних громад (ОТГ), в яких його було реалізовано, презентували сьогодні під час прес-конференції в УНІАН.

Керівник проекту, голова громадської організації «Центр «Доброчин» Наталія Дрозд повідомила, що під час заходів з реформування сфери освіти у 5 областях було використано досвід інших країн, а також Хмельниччини.

«Ідея виникла ще в 2017 році, після візиту на Хмельниччину. Нас ознайомили зі шведсько-українським проектом – підтримка децентралізації в Україні, що був пілотним і мав великі досягнення саме у реформуванні освіти на місцевому рівні. Ми також вивчили досвід англійський, фінський у реформуванні освіти і, користуючись здобутками, що досягла Хмельницька область, вирішили поширити цей досвід в інших областях», - зазначила Дрозд.

«Реформування освіти на практиці – це складний крок, тому що ми знаємо: навіть якщо є політична воля і бажання керівництва реформувати, є дуже багато сторін, у яких різні зовнішні і внутрішні мотивації не бажати цього насправді. Тому, на жаль, у нас є не тільки досягнення, але і виклики, з якими ми стикалися. Але це нормально. Вони не є унікальними для якоїсь конкретної області, але вони допоможуть нам зрозуміти й особливо усвідомити, як це реформування проходить на практиці», - додала Дрозд.

За її словами, результати проекту свідчать про те, що процес децентралізації і саме реформування освіти вже є незворотними.

«І саме ми допоможемо громадам на місцях своїм практичним супроводом усвідомити і показати позитивний приклад, що в цьому напрямку потрібно рухатися», - додала Дрозд.

Вона повідомила, що в рамках проекту було реалізовано три напрямки, зокрема аналіз ситуацій та проблем у сфері освіти на місцях, обговорення та напрацювання пропозицій в ОТГ, проведення зустрічей з батьками, вчителями, з керівництвом громад.

«Потім, коли був спільно розроблений план розвитку освіти й оптимізації, розпочалася адвокація з його прийняття», - зазначила Дрозд.

«Етап адвокації у нас ще не завершений, тому що проект триває вісім місяців. На адвокацію у нас було відведено два місяці – січень, лютий. У чотирьох пілотних громадах з п’яти фактично не було сесій в лютому, тому винести на розгляд і ухвалити плани не було можливості. Єдина сесія у лютому відбулась в ОТГ в Луганській області 15 лютого - прийнятий план розвитку освітньої мережі на чотири роки – 2019-2022. Всі інші плани очікуються на прийняття в березні», - уточнила Дрозд.

Своєю чергою перший секретар посольства Великої Британії в Україні Джон Мітчелл зауважив, що реформа децентралізації є найуспішнішою реформою в Україні, які наразі реалізуються.

«Але, незважаючи на те, що це успішна історія, вона ще потребує нашої уваги і зусиль для її продовження. Найголовніше – забезпечити сприяння реалізації реформи на місцевому рівні, тому що громади мають стати більш спроможними і успішними завдяки реформі децентралізації, тому ми приділяємо таку увагу різній діяльності на місцевому рівні», - сказав Мітчелл.

За його словами, Посольство Великої Британії в Україні пишається тим, що підтримало проект «Децентралізація: реформування освіти на місцевому рівні» та сподівається на підтримку подібних проектів у майбутньому.

У презентації в УНІАН  брали участь: Джон Мітчелл, перший секретар посольства Великої Британії в Україні; Світлана Яворська, координатор програм, посольство Великої Британії  в Україні; Наталія Дрозд,  керівник проекту, ГО Центр «Доброчин»; Ірина Гайдучик, експерт проекту, ГО «Волинський Інститут Права»; Олександр Підгорний, експерт проекту, ГО «Чернігівський Центр Прав Людини»; Тетяна Кіріллова, експерт проекту, ГО «Громадська ініціатива Луганщини»; Артем Чайковський, експерт проекту, ГО «Причорноморський центр політичних та соціальних досліджень»; Олександра Калашнікова, експерт проекту, ВГО «Асоціація сприяння самоорганізації населення.