Експерти заявляють, що громадяни не вважають діяльність поліції на сьогодні повністю деполітизованою.

Київ. 25 лютого. УНІАН. Половина опитаних українців не знають про повноваження поліції під час виборів та не вважають її діяльність на сьогодні повністю деполітизованою.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявив керівник політичних програм ГО "Український центр суспільного розвитку" Ігор Рейтерович, посилаючись на результати опитування громадян України щодо їхнього ставлення до Національної поліції.

Він зауважив, що подібні дослідження в Україні практично не проводились, як правило мова йшла просто про довіру до поліції. Водночас висловив думку, що виборча кампанія актуалізувала низку загроз перед українським суспільством, в тому числі тих, що можуть бути пов’язані з діяльністю поліції.

Зважаючи на це, на замовлення ГО контакт-центром 2CALL було проведено телефонне тематичне опитування 4332 респондентів, з яких погодилися дати відповіді 1845 (2487 відмовилися). Опитуванням було охоплено мешканців усіх областей України, крім окупованого АР Крим. У Донецькій та Луганській областях опитування проводилося на підконтрольній Україні території.

За словами Рейтеровича, на запитання «Якою повинна бути роль поліції на президентських виборах 2019 року?» більшість респондентів відповіли, що поліція повинна забезпечувати охорону порядку, бути нейтральною та далекою від втручання у виборчий процес.

«При цьому про те, якими є повноваження поліції під час виборів, знають 881 респондент, а не знають – 761, 122 – було важко відповісти», - зазначив Рейтерович.

За його словами, він вбачає в цьому дуже велику небезпеку тому, що фактично 50% людей не орієнтуються у повноваженнях і такий рівень необізнаності «гіпотетично може розв’язувати руки тим же правоохоронним органам», оскільки громадяни не знають що робити в тій чи іншій ситуації.

Він також додав, що у ході опитування 223 респонденти визнали, що поліція порушувала їхні виборчі права. Основними порушеннями виборчих прав громадян з боку поліції називалось відмову реєструвати та розглядати скаргу щодо порушення виборчого законодавства, а також незаконне затримання громадян, які займаються агітаційною роботою.

«Запитання, чи можуть дії поліції вплинути на результати виборів? Тут ситуація дуже показова: майже тисяча осіб сказали, що не можуть, але більше 400 – сказали, що «так», на їхню думку, дії поліції ті чи інші можуть скоригувати результати президентської кампанії 2019 року. Ще 236 осіб сказали, що їм на це питання поки важко відповісти», - зазначив представник ГО.

За словами Рейтеровича, громадяни не вважають діяльність поліції повністю деполітизованою і не вважають, що цей орган на сьогоднішній день є аполітичним.

«На питання: чи працює поліція, на вашу думку, під час президентської кампанії в інтересах якогось з кандидатів, з одного боку майже 800 осіб сказали «ні». 602 особи сказали - що не можуть відповісти, тому що не розібрались, мають брак інформації. А 279 сказали «так, безумовно, поліція на сьогоднішній день приймає фактично участь у виборчій кампанії на боці когось з кандидатів», - заявив він, посилаючись на дані опитування.

Відповідно до отриманих результатів, про позитивне ставлення до поліції загалом сказали 626 осіб, про швидше позитивне – 107, нейтральне – 810, швидше негативне – 52, негативне – 208 осіб.

«Як ми бачимо, за великим рахунком, якщо подивитися на всі попередні питання, ми можемо говорити про те, що майже у 4-ї частини респондентів є різні сумніви з-приводу того, наскільки поліція буде під час президентської кампанії нейтральною, наскільки вона буде захищати інтереси всіх кандидатів, а не орієнтуватися на якусь одну політичну силу», - резюмував Рейтерович.

На його переконання, для контролю за діями правоохоронних органів, і зокрема поліції, необхідна консолідація громадянського суспільства, медіа-спільноти і експертного середовища.