Бізнес і освітяни спільно проводять серії безкоштовних квестів, майстер-класів та екскурсій для ознайомлення школярів із професією.

Київ. 22 лютого. УНІАН. Представники великого меблевого бізнесу спільно з профільними навчальними закладами заявляють про гострий брак фахівців і відтік кадрів за кордон, а також закликають вирішити проблему шляхом популяризації професії "меблевик".

Про це йшлося на прес-конференції в УНІАН.

Зокрема, комерційний директор меблевої компанії MERX Олена Листопад сказала: «У нас працює більш як 300 осіб на виробництві, зважаючи на менеджерів й інших офісних працівників. Ми постійно потребуємо кадрів. Зараз немає такої великої плинності, як 10 років тому, завдяки тому, що була розроблена система оплати праці залежно від кількості виготовленої продукції ».

За її словами, в ситуації на ринку праці відзначається тенденція, коли частина кадрів їде працювати до Польщі, деякі з них повертаються назад.

«Сьогодні для меблевої галузі найбільше потрібні конструктори, це люди, які створюють креслення для майбутнього продукту, у них зарплата в залежності від професійних навичок від 13 до 30 тисяч гривень», - підкреслила вона.

Оксана Листопад акцентувала, що компанія готова з нуля навчати молодих фахівців. Наприклад, для повного навчання професії маляра до досягнення максимуму за зарплатою необхідний рік, для навчання шліфувальника потрібно менше року.

При цьому зарплата таких фахівців становить від 10 до 20 тисяч гривень.

Як зазначила у своєму виступі на прес-конференції завідувачка кафедрою технологій та дизайну виробів із деревини Національного університету біоресурсів і природокористування України, професор Олена Пінчевська, на даний час є гостра проблема браку абітурієнтів на меблеві спеціальності через недостатність інформації про переваги професії.

«Зараз відбувається парадокс: галузь потребує працівників, а вже за 3-4 роки їх не буде, тому що немає абітурієнтів. До нас весь час звертаються виробники меблів з проханням надати працівників», - сказала вона.

На думку професора, багато хто просто не знає, що бакалаври і магістри таких програм - це не верстальники, а конструктори і дизайнери, які використовують у своїй діяльності IT-технології та є учасниками інтелектуальної праці.

У свою чергу співвласниця ТОВ «МЕБЕЛЬОК», член Української асоціації меблярів Оксана Донська заявила, що для вирішення проблеми браку фахівців асоціація організовує майстер-класи, квести та екскурсії для школярів.

«Багато хто, приходячи на екскурсію, думають, що меблеве виробництво - це шум, бруд і там нема чого робити. А коли вони заходять, бачать комп'ютери, тишу і людину, яка працює головою, а не руками, вони закохуються в цю професію», - зазначила вона.

За словами Донської, дуже важливо популяризувати деревообробні спеціальності серед молоді, оскільки меблева галузь є експортно-орієнтованою, і за 2018 рік країна відправила за кордон меблів на 629 млн дол., а імпортувала удвічі менше.

«На сьогодні зарплати в нашій галузі на рівні європейських. Ми змушені платити, тому що є відтік кадрів, а з іншого боку - у нас є ресурси, оскільки ми відправляємо на експорт», - наголосила вона.

Представники асоціації повідомили, що написали звернення до Міністерства освіти і науки України з проханням поширити школами інформацію про можливості безкоштовних екскурсій.

У прес-конференції брали участь: Олена Пінчевська, завідувач кафедри технологій та дизайну виробів з деревини Національного університету біоресурсів і природокористування України, доктор технічних наук, професор;  Вікторія Деревлюк,  заступник директора з навчально-виробничої роботи ВПУ № 25;  Оксана Донска , співвласниця ТОВ “МЕБЕЛЬОК”, керівник Платформи підготовки кадрів УАМ; Максим Шестопалов, власник виробничої компанії “Зона Комфорту”; Олена Листопад, комерційний директор меблевої компанії MERX; Дмитро Орел,  комерційний керівник ТОВ “ Європроект Україна”.

Довідка УНІАН. Українська асоціація меблевиків - це галузева спілка, яка працює на території України 17 років. Українські меблевикі забезпечують близько 50 тис. робочих місць на більш ніж 5000 підприємств. Українські меблі експортується до 90 країн світу.

За даними асоціації, виробництво меблів у 2018 році зросло на 18,7%.