Відзначається, що на сьогодні державні дотації спрямовані на підтримку однієї галузі - птахівництва, а отримати фінансування можуть лише найбільші агрохолдинги України.

Київ. 21 лютого. УНІАН. Збільшення державної підтримки і спрощення доступу до неї, а також розвиток кооперації сприятиме розвитку фермерства та збільшенню частки переробки в українському агропромисловому комплексі.

Про це повідомив голова Чернігівської обласної асоціації фермерів і приватних землевласників Іван Якуб на прес-конференції в УНІАН.

"Минулого року держава задекларувала, що надасть фермерам мільярд. Але минув рік і фермери отримали близько 210 млн. Багато це чи мало? Якщо дивитися на мільярд, то начебто мало - близько п'ятої частини. Але питання ще в тому, скільки влада до цього забрала в аграріїв - мільярди, забравши в аграріїв спецрежим ПДВ", - сказав Якуб.

При цьому він зазначив, що найкраще система державних дотацій працювала в 2009 році, коли прем'єр-міністром була Юлія Тимошенко, тоді надавалася державна підтримка на гектар землі в обробітку, а також на голову худоби.

Водночас, за його словами, на сьогодні державні дотації спрямовані на підтримку однієї галузі - птахівництва, а отримати фінансування можуть лише найбільші агрохолдинги України.

"Цифри я називаю прораховані. На одну курку за попередній рік припало 350 грн державних дотацій. Це ж золоте курча виходить", - наголосив Якуб.

У свою чергу,  голова Союзу українського селянства Іван Томич акцентував, що  у 2009 році, коли головою уряду була Юлія Тимошенко, державна підтримка фермерських господарств становила 1 млрд грн на сім років поспіль.

"До 2009 року динаміка фермерських господарств росла, і цей рік став апогеєм. І, до речі, найбільша державна підтримка якраз була в українського фермера і селянина через сільськогосподарську кооперацію. Тоді програма розвитку сільськогосподарських кооперативів передбачала більш як 1 млрд в тих коштах на сім років поспіль для підтримки дрібного товаровиробника і селянина, який працює в українському селі", - сказав Томич.

За його словами, на сьогодні в обробітку фермерських господарств перебуває близько 15% всіх українських орних земель.

Крім того, учасники прес-конференції зазначили, що для розвитку фермерства та збільшення частки переробки в українському агропромисловому комплексі необхідно відновити підтримку кооперації, а також забезпечити стабільність для фермерських господарств.

Як повідомляв УНІАН, у 2018 року українські аграрії і експерти неодноразово просили уряд перерозподілити кошти державних дотацій, зокрема, спрямувати кошти на здешевлення кредитів для фермерів, а також спростити механізм отримання дотацій для малих і середніх господарств.

Верховна Рада в прийнятому державному бюджеті на 2019 рік скоротила фінансування державної підтримки аграрного сектору на 1 млрд грн - до 5,7 млрд грн.

У прес-конференції брали участь: Іван Томич, голова Союзу українського селянства; Микола Стрижак, президент Асоціації фермерів та приватних землевласників України; Іван Якуб, фермер, голова Чернігівської обласної Асоціації фермерів та приватних землевласників; Віктор Гончаренко, фермер, голова Черкаської обласної Асоціації фермерів та приватних землевласників.