Київ. 19 лютого. УНІАН. Лідер ВО ”Батьківщина” Юлія Тимошенко є єдиними кандидатом у президенти України, програмою якого “Новий курс України” передбачено вирішення проблем молоді.

Про це керівник соціальних проектів громадської організації "Молодь України за майбутнє" Володимир Пітель заявив на прес-конференції в УНІАН.

Він зазначив, що одне з головних болючих питань у державі - міграції населення за кордон і зокрема молоді.

“За офіційними даними Міністерства молоді і спорту, у 2015-2016 роках відповідно 17% та 14% молоді планували залишити Україну найближчим часом або шукали можливість іммігрувати з України”, - сказав Пітель.

За його словами, разом з тим результати дослідження міжнародної організації GfK, проведеного влітку 2017 року, демонструють набагато серйознішу ситуацію.

«Кожен четвертий українець віком від 14 до 20 років демонструє бажання мігрувати протягом найближчих двох-п’яти років», - повідомив керівник соціальних проектів ГО "Молодь України за майбутнє".

За його словами, спостерігається дуже погана тенденція, що погіршується з кожним роком усе більше і більше.

Пітель назвав причини, які змушують молодь їхати за кордон. Серед них - нагальна потреба підвищення матеріального добробуту. Так, згідно з даними Міністерства молоді і спорту за 2017 рік, на це вказали майже 77% тих, хто має намір працювати за кордоном певний час, аби потім повернутися в Україну.

Крім того, Пітель вказав на великий розрив між кількістю випускників закладів вищої освіти та наявністю робочих місць.

“Саме це стало наслідком щорічного збільшення мігрантів, і, на жаль, все більше кваліфікованих працівників виїжджає за кордон в пошуках і кращого життя”, - наголосив він.

У зв’язку з цим командою ГО "Молодь України за майбутнє" проаналізувала виборчі програми кандидатів у президенти України.

“Наприклад, у програмі діючого президента Петра Порошенка молодь взагалі не згадана. Єдиний, на наш погляд, кандидат, програма якого передбачає молодіжну політику, – це Юлія Тимошенко”, - наголосив Пітель.

За його словами, у програмі “Новий курс України”, представленій лідером “Батьківщини”, один з п’яти основних викликів називається “Нова молодіжна політика”.

“Цей блок програми, зокрема, включає забезпечення одразу після стабілізації фінансово-економічної ситуації підвищення стипендій студентам до рівня прожиткового мінімуму, їхню регулярну індексацію. Друге - запровадити державні гранти на отримання вищої освіти як в Україні, так і у провідних університетах світу. Третє - удосконалювати систему зовнішнього незалежного оцінювання як доведену на практиці гарантію захисту від корупції при вступі до вузів, заборонити платні послуги для студентів-бюджетників, виключити можливості свавільного підвищення рівня оплати навчання для студентів-контрактників”, - сказав Пітель.

“Якщо проаналізувати інші передвиборчі матеріали, які обговорювалися на форумах (різних кандидатів у президенти), то лише Юлія Тимошенко розуміє і планує вирішувати молодіжні питання”, - наголосив він.

Також Пітель зауважив, що різні соціологічні дослідження впродовж багатьох років фіксують три головні виклики для молоді: житло, робота, визнання. За його словами, Тимошенко пропонує вирішення житлової проблеми населення і зокрема молоді. Також вона обіцяє сприяти працевлаштуванню молодих людей після закінчення вищих навчальних закладів шляхом запровадження для роботодавців податкових канікулів, а кошти цільових субсидій для зайнятості не включатимуться до складу оподаткованого доходу таких осіб.

“Ми хочемо наголосити, що, проаналізувавши всі програми, можемо сказати, що лише “Новий курс” Юлії Володимирівни Тимошенко наводить конкретні приклади щодо вирішення проблем нашої молоді”, - заявив Пітель.

На його переконання, в разі перемоги Тимошенко на виборах президента України, “молодь почують”.

“Тому що, на наш погляд, молодь – це серйозна рушійна сила у кожній країні, і за рахунок молоді країна розквітає і покращується”, - підкреслив Пітель.