Фахівці дають позитивну оцінку роботі груп анонімних алкоголів при позбавленні від залежності.

Київ. 19 лютого. УНІАН. В 2018 році в Україні було зафіксовано 13 тис. 941 новий випадок хронічного алкоголізму.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявив головний спеціаліст Київського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Леонід Крисов.

Відео дня

Він наголосив, що одним із способів лікування залежності є відвідання груп анонімних алкоголіків, які вже мають багатолітній досвід та показують позитивні результати.

Він нагадав, що у 2019 році виповнюється 30 років створення руху «Анонімних алкоголіків» в Києві та Україні. Саме 30 років назад 21 лютого місіонер зі США, анонімний алкоголік Лео провів перше зібрання групи АА в будинку санітарно-медичної установи на вул. Чкалова, 65. Перше зібрання групи відбувалося в присутності 4 безнадійних алкоголіків, які свого часу проходили лікування в психіатричній лікарні.

Крисов повідомив, що започаткована тоді спільнота АА росла всі ці роки і на сьогодні у регіоні функціонує більше 30 груп взаємопідтримки АА, в яких допомога надається за методикою 12-ти кроків, якій у 2019 році виповнюється 84 роки.

Провідний психолог Київської міської наркологічної клінічної лікарні «Соціотерапія» Оксана Придатко переконана у ефективності відвідування таких груп після консультацій з лікарем, оскільки має приклади позитивних результатів.

Вона зауважила, що раніше проблема алкозалежності вважалась суто чоловічою, але останні десятиліття з нею зустрічається дедалі більше жінок.

«У порівнянні як у світовому масштабі, так і в Україні, дійсно цих людей, які вживають і зловживають алкоголь та мають залежність, серед чоловіків відсоток більший. Але в останні роки, у порівнянні з тим, що було у 80-ті - на початку 90-х, можна сказати, що рівень споживання алкоголю зріс серед молодих жінок, що є досить таки сумним фактом. І на сьогодні можна сказати, що ця проблема актуальна як для чоловіків, так і жінок», - зазначила лікар.

За її словами, нині науковцями доведено, що існує різниця в тому, як сприймають алкоголь жіночий і чоловічий організми в негативних наслідках для обох статей. Тому ці моменти враховуються під час роботи із залежною людиною, враховуючи її стать.

«Після консультацій лікаря, я вважаю, що дуже слушною буде участь жінок у групах анонімних алкоголіків. І є вже позитивні відгуки від жінок, які їх відвідують», - сказала вона щодо особливостей роботи з жінками.

Присутні на прес-конференції представники АА, серед яких була також жінка, поділилися своїми історіями одужання.

Головний спеціаліст Київського міського центру соціальних служб закликав долучатись до спільноти і брати участь у роботі груп АА, детальна інформація про які розміщена на офіційних сайтах – Київському регіональному та Українському сайтах АА.

Він особливо підкреслив, що єдиною вимогою для членства є бажання кинути пити і немає жодних вступних або обов'язкових внесків за членство в АА. Він нагадав, що у групах взаємодопомога надається за програмою «12 кроків анонімних алкоголіків», якій вже більше 80 років, і яка реалізується із залученням професіоналів.

«Ми живемо в епоху контрастних цифр. З однієї сторони кожного року від алкоголізму гине 3 млн жителів планети. Алкоголізм – це причина смертей 5% взагалі у світі. Модель взаємопідтримки - 12-крокова, якій в 2019 році буде вже 84 роки, одна із найкращих у світі», - підсумував Крисов.

Згідно з інформацією руху АА, 22-24 лютого у Пущі-Водиці на базі відпочинку «Лідер» відбудеться форум з нагоди 30-річчя створення руху анонімних алкоголіків (АА) в Києві та Україні.

***Анонімні алкоголіки (АА) – це добровільне всесвітнє товариство чоловіків і жінок з усіх верств суспільства, які зустрічаються разом, щоб досягти та підтримувати тверезість.