За словами експертів, в Україні дуже високий рівень смертності на дорогах порівняно з європейськими країнами.

Київ. 18 лютого. УНІАН. Для значного підвищення безпеки на українських дорогах необхідно впровадити єдину систему, яка містить історію правопорушень, і автоматичне накладення штрафів за допомогою відеофіксації, а також впровадити бали за порушення, які можуть призвести до позбавлення прав.

Про це на  круглому столі в УНІАН заявив  генеральний директор страхової групи «Ю.БІ.АЙ-КООП» Андрій Мороз.

«У першу чергу, необхідно впровадити єдину систему з історії правопорушень. Впровадження такої системи й надання доступу до неї страховим компаніям, Нацполіції та судам значно підвищить безпеку на дорогах. Головне не штраф за ДТП, а знання того, що покарання настане. Адже зараз, якщо суд через три місяці не накладе штраф, то людина фактично може його не платити. Також, я вважаю, необхідне впровадження автоматичного накладення відповідальності шляхом відеофіксації. Давно про це говорили, але, на жаль, й досі цього немає», - сказав він, додавши, що на безпеку руху впливає і якість доріг.

Андрій Мороз зазначив, що в Україні дуже високий рівень смертності на дорогах порівняно з європейськими країнами.

«Згідно зі статистикою, за минулий рік сталось 3 тис. ДТП зі смертельним результатом. Тобто загинули щонайменше 3 тис. осіб. Але я вважаю, що загинуло більше, оскільки в одному ДТП гине 2-3 людини. Давайте порівняємо з європейськими країнами. Приміром, у Німеччині за 2018 рік загинуло 39 осіб на один мільйон жителів. Якщо вважати, що в Україні 40 мільйонів жителів, то у нас повинно було б загинути 1560 осіб. А у нас в три рази більше», - акцентував він.

Головну причину цього Мороз бачить у відсутності історії правопорушень.

«Є приклади, коли людина щороку стає винуватцем ДТП. Суди, коли розглядають інформацію про правопорушення, не мають або не хочуть перевіряти інформацію, чи була людина минулого року винуватцем ДТП. У такому випадку можна було б винести більш суворий штраф, а не 340 гривень», - зазначив експерт.

Також, за його словами, в Україні відсутня бальна система, про яку говорять уже багато років.

«Вона передбачає зняття балів за порушення, що може призвести до позбавлення прав. Але така система не працює. А от у Німеччині, якщо ти скоїш три-чотири ДТП, то позбудешся прав. А щоб отримати нове водійське посвідчення треба пройти «ідіотентест» (медично-психологічну експертизу - УНІАН), який складно пройти, і коштує він дуже дорого. Це крім тесту на знання правил дорожнього руху», - підкреслив Мороз.

Керівник комітету цифрової інфраструктури та зв'язку експертної ради при Міністерстві інфраструктури Станіслав Гвоздиков зазначив, що статистика про кількість загиблих у ДТП в Україні може не відображати повної картини, оскільки сьогодні відсутній облік місць концентрації ДТП.

«Це, на мій погляд, основна проблема. Оскільки зараз співробітники поліції говорять, що в 2018 році кількість ДТП знизилась. На жаль, це сухі цифри. Вони не вказують, у зв'язку з чим покращилась ситуація. Тому ми робимо висновок, що це маніпуляція. Зараз фіксують ДТП, хто як хоче. Приміром, минулого року померли учасники ДТП. Однак ті, хто померли в момент пригоди, були записані як ДТП зі смертельним результатом, а ті, хто помер у швидкій допомозі, - записані як такі, що не мають відношення до ДТП», - зазначив він.

В свою чергу, політичний експерт Анна Бикова підкреслила, що важливою проблемою безпеки на дорогах є їх стан.

«За даними сайту «Автострада», в найгіршому стані перебувають регіональні дороги, а це 54% усіх доріг в Україні. В хорошому стані перебувають лише 2,7 тис. км, тобто 8,5%», - сказала вона.

Голова Громадського комітету транспортної безпеки Юрій Папіровий зазначив, що уряд виділяє гроші на підвищення безпеки на дорогах, проте зараз невідомо, куди вони пішли.

«На сьогодні Кабміном прийнято стратегію підвищення безпеки дорожнього руху, а також минулого року було прийнято держпрограму з безпеки, яка передбачає виділення коштів із Дорожнього фонду. Перше фінансування мало початись у 2018 році, але, на жаль, підприємство «Укрінфрапроект», яке перебуває в підпорядкуванні Мінінфраструктури, з незрозумілих причин не може відзвітувати про проведені заходи», - підкреслив експерт.

Журналіст і експерт Денис Гороховський,  сказав, що за їзду в стані алкогольного сп'яніння необхідно впроваджувати кримінальну відповідальність. «Нехай не з першого разу до в'язниці, але це потрібно», - підкреслив він.

Народний депутат України Наталія Веселова заявила, що ініціюватиме написання законопроекту про впровадження в Україні аналога німецького «ідіотентесту».

«Я із задоволенням стану співавтором законопроекту про впровадження в Україні «ідіотентесту». Я звернусь до своїх колег із транспортного комітету парламенту, які є фахівцями в цій сфері. Я закликаю всіх експертів долучитися до розробки такого законопроекту», - акцентувала  депутат.

До участі в роботі круглого столу в УНІАН були запрошені: Сергій Саранов, президент громадської організації «Міжнародна спеціальна антикорупційна колегія»; Владислав Антонов, експерт, автор паблік DTP Kiev Ua; Наталія Веселова, народний депутат України; Денис Гороховський, журналіст, експерт, блогер; Аннє Бикова, політичний експерт; Юрій Папіровий, глава Громадського комітету транспортної безпеки; Олег Соловей, головний інспектор розшуку і обробки матеріалів ДТП; Станіслав Гвоздиков, керівник комітету цифровий інфраструктури і зв'язку експертної ради при Мінінфраструктури; Андрій Мороз, генеральний директор страхової групи «Ю.БІ.АЙ-КООП»; Антон Годня, адвокат по ДТП

Як повідомляв УНІАН, у квітні уряд затвердив державну програму підвищення безпеки дорожнього руху в Україні на період до 2020 року, яка передбачає зменшення смертності на дорогах до 2020 року не менше ніж на 30%.

Фото круглого столу в УНІАН: https://photo.unian.net/ukr/themes/84292