Коштів на модернізацію житла в структурі тарифів катастрофічно недостатньо.

Київ. 14 лютого. УНІАН. Держава повинна взяти участь у модернізації житлового фонду України, надавши фінансову підтримку громадянам, оскільки через сильну зношеність житлового фонду вартість таких поліпшень буде дуже високою.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив голова Спілки власників житла України Олексій Кучеренко.

Відео дня

«Ми зобов'язані модернізувати існуючий житловий фонд, а без державної підтримки це зробити неможливо, оскільки жоден з мешканців не зможе оплатити ремонти і засоби енергоефективності вартістю приблизно 200 євро за квадратний метр», - пояснив він.

Водночас він зазначив, що слідом за зростанням ціни на газ, тарифи відповідним чином підвищують і комунальні підприємства, де вартість газу становить понад 88% тарифу, решти 12% у тарифі катастрофічно не вистачає для модернізації інфраструктури житлового фонду.

За його словами, Україна входить у колапс, при якому постійне підвищення цін на комунальні послуги заганяє українців у боргову яму.

«Станом на грудень 2017 року в Україні налічувалося 6,9 млн домогосподарств, які отримують субсидії, а на грудень 2018 року - вже 3,9 млн. Водночас з цим є тенденція до збільшення боргів, зараз вже мінімум 100 млрд становлять борги в сфері житлово-комунальних послуг», - наголосив експерт.

Кучеренко також повідомив, що запроваджена урядом монетизація субсидій ще більше заганяє систему в кут, тому що насправді - це необґрунтована розтрата бюджетних грошей.

«Монетизація субсидій - це консервація системи за відсутності реформ і це «видоювання» бюджету, тому що максимум, що можна за 2 місяці встигнути - це роздати по 6 млрд грн. Дефіцит бюджету вже зараз становить 19 млрд грн, а це означає, що кошти просто використовуються для передвиборних маніпуляцій», - сказав він

Олексій Кучеренко акцентував, що продовження такої цінової політики в сфері енергетики і комунальних послуг призведе до того, що значна частина українців буде позбавлена своєї власності, тому що боргові зобов'язання стягуватимуться.

Експерт у галузі енергетики Валентин Землянський зазначив що, подальше збереження політики зростання тарифів, за незмінної якості наданих послуг і суттєвої модернізації всієї комунальної сфери, спровокує подальше зростання несплату населенням.

«Такими темпами вже зовсім скоро Україну чекає стан енергетичної бідності, визначення якої дав Європейський Союз: це коли відсутня можливість забезпечити комфортні людські умови проживання через нестачу коштів на купівлю енергоресурсів», - пояснив він.

Як повідомляв УНІАН, за інформацією НКРЕКП, заборгованість споживачів за використану електричну енергію на кінець 2018 року становила 33,611 млрд грн, що на 16% більше, ніж на початок 2018 року.

Згідно з даними Державної служби статистики, на кінець 2018 року заборгованість населення за поставки природного газу становила 26,4 млрд грн, за централізоване опалення і постачання гарячої води - 16,7 млрд грн, за утримання будинків, споруд та прибудинкових територій - 4,0 млрд грн, за централізовані постачання холодної води і водовідведення - 3,1 млрд грн, за вивезення побутових відходів - 0,6 млрд грн, за поставки електроенергії - 4,8 млрд грн.