Київ. 16 лютого. УНІАН. Ряд відомих в Україні митців ініціюють створення та впровадження нової моделі фінансування вітчизняного кінематографу.

Про це йшлося на прес-конференції в УНІАН щодо шляхів порятунку та розвитку українського кіно, в якій взяли участь кінорежисери Роман Балаян, Валентин Васянович, Михайло Іллєнко, Олесь Санін і Володимир Тихий.

Як наголошували учасники прес-конференції, кіно є стратегічним ресурсом соціально-економічного, культурного, духовного та ідеологічного розвитку суспільства, забезпечення національних інтересів всередині країни та за її межами, зміцнення міжнародного авторитету й формування позитивного іміджу держави, захисту інформаційної безпеки України та української ідентичності.

«Недостатньо зараз дати людям в руки зброю, потрібно дати ідею. Бо не буде ідеї – навіть зі зброєю людина втече в кущі і не буде воювати. І те, що не вкладаються кошти в мистецтво, кінематограф, літературу і всі інші види мистецтва, – це дуже велика помилка», - наголосив Васянович.

Режисери зазначили, що на сьогодні українське кіно не здатне вижити як без допомоги держави, так і об’єднання зусиль всіх зацікавлених осіб — творчих людей, представників бізнесу, членів уряду, народних депутатів та керівників держави. За їхніми словами, Україна для вирішення проблеми може скористатися світовим і, зокрема, європейським досвідом протекціонізму та фінансової підтримки кіно.

«На сьогодні єдина підтримка українського кіно з боку держави – це державний бюджет, але наразі він практично весь спрямований на війну. Бюджет на фільмовиробництво, навіть той, який був, скорочений до такої міри, що взагалі немає ніякої ознаки розвитку», - заявив Санін.

Режисер зазначив, що передбачені у держбюджеті кошти навіть не покриють борги за фільми, запущені у виробництво у 2011-2012 роках.

Митці заявляють, що найближчим для України є досвід Польщі у вирішенні проблеми фінансування вітчизняного кіно. Реалізація нових підходів дозволила цій країні за 8 років збільшити відсоток фільмів власного виробництва на ринку кінопрокату з 3-5% до 30%. Зазначалось, що ситуація в Польщі була дуже схожою на ту, що склалась нині в Україні, тобто практично немає власного продукту.

«Всі розумують, що потрібна програма для підтримки вітчизняного кінематографу. Але просто її написання, затвердження урядом – нічого не змінить. Зараз наша присутність тут – це не просто усвідомлення цього. Ми зараз пропонуємо свою руку уряду на те, що ми готові з власними ідеями боротися за власну незалежність нашої держави, кожен у своїй особі. І ми готові цю програму продумати і придумати, і виступити гарантами за свою роботу», - сказав Санін.

Митці ініціюють ряд змін у системі фінансування кінематографу, зокрема, щодо відрахування коштів на фільмовиробництво від кінопрокату, виступають за розширення мережі кінотеатрів із залученням для цього інвесторів, введення прозорої системи розподілу бюджетних коштів тощо.

«Тому сьогодні Кшиштоф Зануссі розказує в Кабміні про польську модель, яка найбільш близька і можлива для України. Я сподіваюсь, що вони дослухаються. Ми давно про це говоримо, але чиновнику потрібен всесвітньовідомий іноземний митець, до якого можна дослухатись...», - відзначив Балаян.

Він висловив переконання, що значна увага при вирішенні проблеми з фінансуванням кіновиробництва має бути приділена молодим кінорежисерам, які виросли в незалежній Україні, мають прогресивні й патріотичні погляди і яким найважче зараз знайти кошти на власні проекти.