Організація займатиметься, зокрема, моніторингом виборчої кампанії.

Київ. 14 лютого, УНІАН. В Києві презентовано Громадську організацію "Незалежний центр аналізу політики".

Під час презентації в агентстві УНІАН, засновник ГО «Незалежний центр аналізу політики» Альона Гурківська зазначила, що головною метою організації є «імплементація повного циклу публічної політики для того, щоб публічна політика вирішувала процеси, які є актуальними на порядку денному в державі».

За її словами, серед основних напрямів роботи Центру є, зокрема, виборче право і моніторинг ходу виборчого процесу, а також аналіз змін до Конституції, що «стоять на порядку денному», а також судової та парламентської реформ.

Член правління ГО «Незалежний центр аналізу політики» Андрій Гливка зазначив, що нинішня президентська виборча кампанія буде «одна з найбільш скандальних, бо на сьогоднішній день у нас уже зареєстровано 44 кандидати». За його словами, це свідчить про демократичність держави, але водночас «є певний негатив від цього - частина цих кандидатів будуть технічні, деякі кандидати використовують цей майданчик для свої майбутніх політичних амбіцій у парламентській кампанії і ми маємо визнати, на жаль, що є такі кандидати, для яких це є просто заробіток, щоб передати свої комунікаційні системи, структури іншим кандидатам». Він зазначив, що також наявність великої кількості кандидатів призведе до «розпорошення» голосів виборців, бо не дає змоги якісно проаналізувати програми кандидатів, адже «виборець середньостатистичний не буде читати всі ці 44 програми». Андрій Гливка також зазначив, що «зараз іде дуже жорстка маніпуляція соціологічними опитуваннями», бо відбувається «підігрування певним кандидатам».

«Також ризиком є втручання країни агресора в хід наших виборів», - додав він.

За словами Андрія Гливки, необхідно визначити чіткі дії як боротися з такою можливою загрозою. Експерт акцентував, що «дуже велика є загроза зі сторони правоохоронної системи» в плані можливого втручання у виборчий процес.

Гурківська зазначила, що «Незалежний центр аналізу політики» запланував «тур по регіонах, де ми будемо консультуватися з громадськістю, яка займається моніторингом виборів». Гливка додав, що завтра вже відбудуться заходи організації у Полтаві і Сумах.

Член правління Центру політико-правових реформ Юлія Кириченко привітала громадську організацію з презентацією і побажала «успіхів, досягнень і вкладу організації реально в нашу політику».

«Я вітаю ініціативи активних громадян, коли вони створюють нові організації і це спрямовано на аналіз політики», - зазначила вона.

При цьому додала, що необхідно гуртуватися, тому, що «в цілому аналіз політичних процесів і свідомий вибір - це складно». Говорячи про програми кандидатів у президенти України, вона зазначила, що в усіх них є обіцянки, які не належать до конституційних повноважень президента України. Кириченко зазначила, що до кандидатів є питання чи вони «не брешуть нам перед виборами, зокрема, про зниження цін на газ», адже знають що це не належить до компетенції президента України. Вона нагадала, що, сфера компетенції президента, насамперед, це національна безпека і зовнішня політика.

Член правління Центру політико-правових реформ Богдан Бондаренко вважає, що в Україні парламентські вибори цього року «будуть важливіші за президентські». За його словами, в залежності від того, хто переможе на виборах президента, той змушений буде співпрацювати з нинішнім складом парламенту ще майже півроку, і це визначатиме наскільки ця співпраця буде результативною. При цьому додав, що «ніхто з кандидатів не відповів на питання, що він буде робити перших пів року, коли парламент буде діючий, а президент за перших півроку обіцяє зробити дуже багато» при цьому не маючи політичної підтримки у Верховній Раді України.