Планується тур Україною для обговорення з медиками та громадськістю законодавчих змін, які необхідні, щоб захист прав пацієнтів став дієвим складником державної політики.

Київ. 14 лютого. УНІАН. Рух “Соціальна Справедливість” спільно з громадськими організаціями планує розробити законопроект щодо дотримання прав пацієнтів в Україні.

Про це повідомила лідер руху “Соціальна Справедливість” Алла Шлапак під час прес-конференції в УНІАН на тему “Забезпечення прав пацієнтів як основа ефективної системи охорони здоров’я”.

“На сьогодні єдиним джерелом, яке здатне впливати на владні рішення, є громадські організації, насамперед, пацієнтські. І це демонструє найкращий рецепт того, як побороти корупцію в сфері охорони здоров’я, особливо в закупівлях. Наприклад, європейські країни через надання законодавчих повноважень пацієнтським організаціям забезпечують дієвий контроль над закупівлею препаратів. А в нашій країні кошти на препарати, частіше за все, отримували через скандали, через різноманітні акції саме громадських пацієнтських організацій”, - розповіла Шлапак.

За її словами, рух “Соціальна справедливість” підписав меморандум зі спілкою захисту прав пацієнтів “Здоров’я нації”, в рамках якого планує організувати тур Україною для того, щоб обговорити з медиками, пацієнтськими організаціями та пацієнтами законодавчі зміни, які необхідні, щоб захист прав пацієнтів став дієвим складником державної політики.

“Ми плануємо, що наші напрацювання, включно з думками експертів та громадськості, ляжуть в основу законопроекту, який ми будемо подавати на розгляд до Верховної Ради”, - наголосила Шлапак.

На її думку, наразі пріоритетом в роботі держави має стати профілактична робота з громадянами, яку необхідно проводити з дитинства, залучаючи не лише батьків, а й систему освіти до співпраці з системами охорони здоров’я та соціального захисту.

За словами голови Спілки захисту прав пацієнтів “Здоров’я нації” Валентини Очеретенко, важливим напрямом у розвитку країни є економіка охорони здоров'я, тому державна влада має звернути увагу на пропаганду профілактики, адже її фінансувати набагато дешевше, ніж власне лікування пацієнтів.

“Наразі наша спілка об’єднує 18 організацій, ми надаємо новий подих руху пацієнтських організацій і хочемо, щоб люди долучалися до пацієнтського руху в Україні, щоб у кожному місті та селі нашої країни була якась група самопомочі”, - підкреслила вона.

Про проблеми пацієнтів на прикладі хворих на гемофілію, у своєму виступі під час прес-конференції, розповів голова правління Всеукраїнського товариства “Гемофілія” Олександр Шміло.

За його словами, у більшості країн ця хвороба не є проблемою - там хворі на гемофілію люди живуть звичайним життям та навіть служать в армії.

“Різниця в тому, що європейські країни, наприклад, купують по чотири одиниці препарату на кожного хворого на гемофілію, в нашій країні - це одна одиниця... Наша проблема - це відсутність законодавчих актів, які б допомогли звернути увагу на це. Адже в усіх цивілізованих країнах хворими на гемофілію та на інші орфанні захворювання опікується держава”, - зазначив Шміло.

За його словами, згідно з даними Міністерства охорони здоров'я, в Україні налічується 2657 хворих на гемофілію і кожен з них в середньому витрачає на лікування близько 600 тис. гривень.