За два тижні вони планують оприлюднити перші результати моніторингу виборчих фондів.

Київ. 13 лютого. УНІАН. Представники низки громадських організацій, які об’єдналися в Коаліцію громадськості, заявляють, що беруть під контроль фінансування виборчих фондів кандидатів у президенти України.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявили представники громадських організацій, зокрема, від ГО «Струм» Андрій Подзега та від Конфедерації "Демократичні профспілки України" Вадим Циганок.

За їхніми словами, метою контролю видатків кандидатів у президенти є протидія можливим фальсифікаціям виборів та підкупу виборців, виявлення фактів порушення та повідомлення про них правоохоронним органам.

Подзега зазначив, що прозорість джерел наповнення виборчих фондів кандидатів у президенти та їхнього використання – одна із головних ознак того, що кандидати вестимуть чесну та прозору виборчу кампанію, в разі перемоги на виборах будуть сумлінно виконувати свої обов’язки глави держави та гаранта Конституції України.

Він повідомив, що громадські активісти напрацювали методологію, за якою будуть виявляти порушення.

Презентуючи цю методологію, Циганок зауважив, що визначено 12 критеріїв, які використовуватимуться для аналізу фінансових звітів про надходження та використання коштів виборчих фондів кандидатів у президенти.

«Це перш за все аналіз інформації про відкриті рахунки, призначення розпорядників рахунків виборчого фонду, надання фінансових звітів», - підкреслив він.

За його словами, серед критеріїв, наприклад, перевірка розміру добровільного внеску від фізичних та юридичних осіб; аналіз напрямів використання коштів виборчого фонду; аналіз джерел його формування; аналіз розрахунку залишку коштів фонду, перерахування невикористаних коштів на рахунок партії, яка висунула кандидата, або до держбюджету тощо.

«Також ми будемо перевіряти розміри добровільного внеску від фізичних осіб та юридичних. Бо ситуацію , коли пенсіонери десь у селі раптом перераховують по кілька десятків тисяч гривень у фонд того чи іншого кандидата, навряд чи можна вважати прозорою», - сказав Циганок.

Він наголосив, що найбільший простір для порушень виборчих штабів – це фінансування агітаційних заходів.

«Вже зараз моніторингові організації фіксують велику кількість порушень виборчого законодавства, пов’язаних із поширенням агітації без зазначених вихідних даних тощо. Ми будемо ретельно перевіряти усі витрати, пов’язані з передвиборчою агітацією, бо це – сотні мільйонів гривень», - наголосив активіст.

«Ніяких новин ви сьогодні не почули – це все виключно вимоги закону. І основна квінтесенція нашої думки, щоб кандидати виконували закон. Якщо буде виконання закону всіма кандидатами, не буде брудних технологій, не буде тіньових коштів», - підкреслив представник ГО «Струм» Подзега.

В прес-конференції також взяли участь:  представник ГО «Закон. Честь. Порядок» Олег Попенко та ГО «Антикорупційний громадянський рух «Україна - Європейський вибір» Тетяна Галюк.

Учасників заходу пообіцяли за два тижні оприлюднити перші результати моніторингу виборчих фондів за низкою критеріїв.