Відповідний запитальник був презентований на прес-конференції в УНІАН.

Київ. 11 лютого. УНІАН. Сформований міжнародною антикорупційною організацією Transparency International (TI) незалежний антикорупційний комітет з питань оборони (НАКО) звернувся до кандидатів у президенти відповісти на сім, на переконання НАКО, ключових запитань щодо корупції в сфері оборони та безпеки.

Відповідний запитальник був презентований на прес-конференції в УНІАН.

Зокрема, за словами співголови НАКО, екс-міністра закордонних справ України Володимира Огризка, комітет кілька років працює над тим, щоб корупції в сфері оборони стало менше.

«Ми - напередодні дуже важливих політичних подій в житті України, відбудуться найближчими місяцями президентські вибори, в кінці року - парламентські вибори. І від цього буде дуже серйозно залежати весь зовнішньополітичний та безпековий вектор розвитку нашої держави. Ми будемо обирати на президентських виборах в першу чергу головнокомандувача і, відповідно, увага до теми оборони, безпеки буде критично важливою», - зазначив він.

За словами генерального секретаря НАКО Олени Трегуб, саме в контексті наступних президентських виборів Незалежний антикорупційний комітет з питань оборони розробив запитальник для всіх кандидатів для того, щоб почути їхню думку про різні аспекти корупції у секторі оборони.

«Його мета полягає у тому, щоб кожен кандидат проінформував суспільство про свою позицію. При цьому запропонований формат дає можливість всім кандидатам відповідати на одні й ті самі питання: це сприятиме порівнянню відповідей і, зрештою, публічній дискусії», - вважає вона.

Як зазначили в НАКО, оборонний бюджет України на 2019-й рік сягне історичного рекорду, але корупція продовжує відбирати ресурси в сектору оборони.

«У секторі оборони корупція призводить до серйозних негативних наслідків для здійснення військових операцій, закупівель, добробуту військовослужбовців та їхніх сімей. Ціною корупції є менше обладнання, гіршої якості, за вищою ціною, а якщо говорити коротко: для нації – це більше втрачених життів. Вирішення проблем корупції у секторі оборони також збільшить національну безпеки України та її потенціал», - наголосила Трегуб.

За її словами, в рамках наближення до стандартів НАТО, Незалежний антикорупційний комітет з питань оборони організовує запитальник, щоб підтримати цивільний нагляд в оборонному секторі. Відтак, НАКО просить кандидатів у президенти відповісти на наступні запитання:

Питання 1: До якої міри, на Ваш погляд, корупція у секторі оборони становить перешкоду євроатлантичній інтеграції України? Якщо Вас буде обрано президентом України, якими будуть Ваші кроки з її подолання?

Питання 2: Певний рівень секретності у питаннях національної безпеки є важливим для кожної країни, проте надмірна засекреченість може сприяти поширенню корупції та зловживанню владою. Чи вважаєте Ви, що необхідно надавати більше доступу до інформації у сфері оборони, і якщо так, то як Ви пропонуєте це робити?

Питання 3: Дієва система закупівель, яка забезпечує ефективне використання коштів і гарантує, що військовослужбовці мають усе необхідне, відповідає інтересам всіх українців. Як Ви пропонуєте зменшувати корупцію у сфері оборонних закупівель?

Питання 4: «Укроборонпром» становить велику частину сектору оборони України. Які заходи Ви плануєте вжити, щоб забезпечити ефективне управління цим концерном?

Питання 5: Легальна або нелегальна торгівля з непідконтрольними територіями (Донбас та Крим) створює корупційні ризики, зокрема, і в армії. Як Ви плануєте вирішувати цю проблему?

Питання 6: Після розвалу Радянського Союзу Міністерство оборони успадкувало понад 600 000 га землі. Через корупцію та неефективне управління відомство вже втратило ефективний контроль над приблизно 100 000 га. Чи вважаєте Ви це проблемою, і які перші найважливіші кроки плануєте у цьому напрямку?

Питання 7: Зараз в Україні у черзі на отримання службового та постійного житла перебувають приблизно 47 тисяч сімей військовослужбовців. Які заходи Ви плануєте вжити для вирішення цієї проблеми?

У свою чергу виконавчий директор Transparency International Україна Андрій Боровик зауважив, що Україна протягом останніх п’яти років повільно, проте впевнено позбувається певної пострадянської спадщини та рухається в бік євроатлантичних цінностей, але при цьому залишається певна кількість питань, зокрема щодо корупції в оборонній сфері.

«Ці питання мають бути точно вирішені в наступні 5 років. Відповідь кандидатів на ці запитання продемонструють кілька речей: обізнаність в сфері сектору безпеки та оборони, а також розуміння проблематики, яка зараз є, і наскільки вони готові вирішувати ці питання та яким чином», - резюмував він.

***Незалежний антикорупційний комітет з питань оборони(НАКО) є спільною ініціативою Програми протидії корупції у сфері безпеки і оборони міжнародної неурядової організації Transparency International – Велика Британія (TI-DSP) та Transparency International Україна (ТІ Україна).

Фото з прес-конференції: https://photo.unian.net/ukr/themes/84190