За фактом смерті Миколи Бабича відкрито кримінальне провадження за ст. 140 Кримінального кодексу України.

Київ. 8 лютого. УНІАН. Експерт з медичного права Зоряна Черненко заявляє, що в разі доведення провини лікарів у смерті заступника керівника відділу економічних новин інформаційного агентства УНІАН Миколи Бабича їм загрожує до двох років позбавлення волі.

Про це вона сказала під час круглого столу в УНІАН на тему "Безпека пацієнтів в лікарнях України".

На питання, яке покарання загрожує винним у смерті Бабича, якщо таку провину доведуть, вона відповіла: "Якщо ми говоримо про статтю 140 Кримінального кодексу України – то це до 2 років позбавлення волі, там є і менші форми покарання".

За словами експерта, в країнах Європи та у США в судах розглядають тисячі справ, пов’язаних із завданою медичними працівниками шкодою пацієнтам, а в Україні до 10 таких справ на рік. "Вісім-дев’ять у рік. Це справи, в яких вже доведена вина", - повідомила Черненко.

"Багато в чому це пов’язано з тим, що пацієнти не завжди доводять справи до кінця, не завжди є докази. Деколи є такі ситуації, коли є три різні висновки судово-медичної експертизи – два про вину, один про те, що все в порядку, і суддя обирає один з них», - пояснила експерт.

"В нас навіть була справа – довели провину, довели недбалість. За те, що це перший раз кримінальна відповідальність і є неповнолітні діти на утриманні, дали умовне покарання. Він переїхав у іншу область і продовжив працювати лікарем", - сказала вона.

За словами Черненко, у всьому світі є облік медичних помилок та їхній обов’язковий аналіз. "В Україні деякі лікарі роблять це на власний розсуд, але система цього від них не вимагає. Ми мусимо поміняти підхід. Тоді і в таких ситуаціях ми б розуміли, як потрібно діяти", - резюмувала вона.

Як повідомляв УНІАН, 25 січня пішов життя заступник керівника відділу економічних новин інформаційного агентства УНІАН 48-річний Микола Бабич. Трагедія сталася в лікарні, куди він пішов для проведення простої планової операції. В Миколи залишились дружина Інна і троє дітей.

Печерське райуправління поліції Головного управління Національної поліції України в місті Києві відкрило кримінальне провадження за ст. 140 (неналежне виконання професійних обов'язків медичним або фармацевтичним працівником) Кримінального кодексу України.

У столичній прокуратурі зауважили, що медична картка та інша медична документація буде вилучена слідчим. Хід подальшого розслідування залежатиме від результатів судово-медичної експертизи.

З окремим запитом щодо смерті колеги у Київській міській клінічній лікарні № 12 агентство УНІАН звернулося до Міністерства охорони здоров’я України.

В роботі круглого столу в УНІАН на тему: «Безпека пацієнтів в лікарнях України» брали участь: завідувач лабораторії безпекових стратегій в охороні здоров’я ДУ «Інститут громадського здоров’я ім. О.М. Марзєєва НАМН України»  Юрій Скалецький;  президент ВБО «Рада захисту прав та безпеки пацієнтів», експерт з питань захисту прав пацієнтів Віктор Сердюк; експерт з медичного права Зоряна Черненко; родич Миколи Бабича, який передчасно трагічно пішов з життя -  Анатолій Терещенко.

Фото круглого столу в УНІАН: https://photo.unian.net/ukr/themes/84161