Віктор Сердюк зауважив, що медична документація має зберігатися вічно, але немає жодної вимоги щодо її збереження.

Київ. 8 лютого. УНІАН. Президент всеукраїнської благодійної організації "Рада захисту прав та безпеки пацієнтів", експерт з питань захисту прав пацієнтів Віктор Сердюк заявляє, що в Україні майже неможливо довести провину лікаря і притягти його до відповідальності, оскільки вся медична документація у таких випадках переписується, а судово-медична експертиза, яка надає висновок, на підставі якого суд ухвалює рішення, не є незалежним органом.

Про це він сказав під час круглого столу в УНІАН на тему "Безпека пацієнтів в лікарнях України".

За словами Сердюка, "коли ми говоримо про медичну шкоду – то це результат багатьох збоїв. Але це довести практично неможливо".

Сердюк наголосив, що "вся медична документація у 99% випадках переписується. У нас були випадки, коли переписувався навіть прошитий, пронумерований, прошнурований товстий медичний журнал на 600 сторінок приймального відділення в одній із обласних лікарень. Все переписали за два дні".

Як сказав експерт, медична документація має зберігатися вічно, "але що там всередині? Немає жодної вимоги щодо збереження та фіксування медичної документації. Є вічна надія, що в електронній формі все буде нормально".

Сердюк заявив, що Україна є єдиною країною в Європі, де немає незалежної медичної експертизи. "Навіть якщо ми отримуємо ідеальну документацію, свідчення – у нас немає експертного органу, який міг дати незаангажований висновок. Якщо найкращий, найсправедливіший суд отримає висновок судмедекспертизи, він на основі цього висновку ухвалює рішення, а який цей висновок? Якщо експертиза не подобається – інша експертиза. Добре, якщо експертиза проводиться за кілька тижнів, а наступна експертиза може бути через півроку, рік, два роки. Якою буде та експертиза?", - нарікає експерт.

За словами Сердюка, незалежного експертного органу, який би неупереджено давав свій медичний висновок, в Україні не існує.

"Судово-медична експертиза повністю залежна від Міністерства охорони здоров’я і відповідних органів влади. Вона ними фінансується і це є катастрофою", - підкреслив він.

Як повідомляв УНІАН, 25 січня пішов життя заступник керівника відділу економічних новин інформаційного агентства УНІАН 48-річний Микола Бабич. Трагедія сталася в лікарні, куди він пішов для проведення простої планової операції. В Миколи залишились дружина Інна і троє дітей.

За фактом його смерті Печерським райуправлінням поліції Головного управління Національної поліції України в місті Києві відкрито кримінальне провадження за ст. 140 (неналежне виконання професійних обов'язків медичним або фармацевтичним працівником) Кримінального кодексу України.

У столичній прокуратурі зауважили, що медична картка та інша медична документація буде вилучена слідчим. Хід подальшого розслідування залежатиме від результатів судово-медичної експертизи.

З окремим запитом щодо смерті колеги у Київській міській клінічній лікарні № 12 агентство УНІАН звернулося до Міністерства охорони здоров’я України.

В роботі круглого столу в УНІАН на тему: «Безпека пацієнтів в лікарнях України» брали участь: завідувач лабораторії безпекових стратегій в охороні здоров’я ДУ «Інститут громадського здоров’я ім. О.М. Марзєєва НАМН України»  Юрій Скалецький;  президент ВБО «Рада захисту прав та безпеки пацієнтів», експерт з питань захисту прав пацієнтів Віктор Сердюк; експерт з медичного права Зоряна Черненко; родич Миколи Бабича, який передчасно трагічно пішов з життя -  Анатолій Терещенко.

Фото круглого столу в УНІАН: https://photo.unian.net/ukr/themes/84161