За словами родича, слідчий пояснив, що повторна експертиза призначена за наказом його керівництва.

Київ. 8 лютого. УНІАН. Слідчий у справі за фактом смерті заступника керівника відділу економічних новин інформаційного агентства УНІАН Микола Бабич без пояснення причин призначив повторну судово-медичну експертизу.

Про це на під час круглого столу в УНІАН на тему «Безпека пацієнтів в лікарнях України» повідомив родич Миколи Анатолій Терещенко.

За його словами, 7 лютого мали бути готові результати судово-медичної експертизи. «Сьогодні подзвонив слідчий і сказав, що вони вже зробили судово-медичну експертизу, але треба знову зробити ще одну, повторну судово-медичну експертизу. Я в нього запитав: це ваша ініціатива чи чия? Він сказав, що це йому наказало керівництво, надійшла така команда», - повідомив Терещенко.

На його переконання, проведення судово-медичної експертизи затягується навмисно.

«До операції він (Микола Бабич – УНІАН) був абсолютно здоровий. Він напередодні робив кардіограму – всі показники були в нормі, це все є документально засвідчено. Аналіз крові теж був у порядку», - додав Терещенко.

За словами експерта з медичного права Зоряни Черненко, в цій ситуації ключовим для з’ясування того, що сталося, є результати судово-медичної експертизи документів і тіла. «Документи багато в чому є основними та ключовими», - заявила вона.

Черненко підкреслила, що до контролю розслідування правоохоронних органів треба залучати не лише ЗМІ та громадськість, а також департамент охорони здоров’я міста Києва, який також має повноваження проводити перевірки.

«Ми дуже часто, бачачи такі негативні ситуації в лікарнях, одразу розуміємо, що там точно одні одного будуть покривати, точно будуть захищати, і ми не очікуємо від них якихось позитивних рішень», - переконана вона.

Проте юрист зауважила, що в цій ситуації було задіяно багато лікарів, які вчиняли різні дії, тому «приховати (злочин – УНІАН) буде дуже важко». Черненко висловила сподівання, що у цій справі ніхто нікого не буде «покривати».

«Анестезіолог тут був ключовим і його діяльність була основною», - наголосила Черненко.

Як повідомляв УНІАН, 25 січня пішов життя заступник керівника відділу економічних новин інформаційного агентства УНІАН 48-річний Микола Бабич. Трагедія сталася в лікарні, куди він пішов для проведення простої планової операції. У Миколи залишились дружина Інна і троє дітей.

За фактом смерті відкрито кримінальне провадження.

Провадження порушено Печерським райуправлінням поліції Головного управління Національної поліції України в місті Києві за ст. 140 (неналежне виконання професійних обов'язків медичним або фармацевтичним працівником) Кримінального кодексу України.

У прокуратурі зауважили, що медична картка та інша медична документація буде вилучена слідчим. Хід подальшого розслідування залежатиме від результатів судово-медичної експертизи.

З окремим запитом щодо смерті колеги у Київській міській клінічній лікарні № 12 агентство УНІАН звернулося до Міністерства охорони здоров’я України.

В роботі круглого столу в УНІАН на тему: «Безпека пацієнтів в лікарнях України» брали участь: завідувач лабораторії безпекових стратегій в охороні здоров’я ДУ «Інститут громадського здоров’я ім. О.М. Марзєєва НАМН України»  Юрій Скалецький;  президент ВБО «Рада захисту прав та безпеки пацієнтів», експерт з питань захисту прав пацієнтів Віктор Сердюк; експерт з медичного права Зоряна Черненко; родич Миколи Бабича, який передчасно трагічно пішов з життя -  Анатолій Терещенко.

Фото круглого столу в УНІАН: https://photo.unian.net/ukr/themes/84161