КМДА, як і раніше, виставляє рахунки на обслуговування будинків і прибудинкових територій за завищеним в 2 рази тарифом, який суд визнав незаконним.

Київ. 7 лютого. УНІАН. Всеукраїнська громадська організація «Спілка власників житла України» звернеться до Національного антикорупційного бюро через заподіяння державному бюджету прямих збитків у вигляді переплачених коштів на пільги та субсидії, обсяг яких зріс через невиконання КМДА рішення суду про незаконність завищених тарифів на обслуговування прибудинкових територій.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив голова Спілки власників житла України Олексій Кучеренко, зазначаючи, що КМДА, як і раніше, виставляє рахунки за завищеним у 2 рази тарифом за утримання будинків, який суд визнав незаконним.

«Я вважаю за доцільне зараз звернутися до директора Національного антикорупційного бюро пана Ситника з заявою про запобігання вчиненню кримінального правопорушення, передбаченого ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем - УНІАН)», - сказав він.

За його словами, підвищений тариф провокує збільшення кількості звернень за субсидіями, відповідно це завдає прямих збитків держбюджету - безпідставна виплата зайвих коштів.

При цьому він додав, що таку саму заяву написано міністру внутрішніх справ України Арсену Авакову.

Кучеренко зазначив, що КМДА навмисне не виконує рішення суду про скасування незаконних тарифів, встановлених у липні 2017 року, за що передбачена кримінальна відповідальність.

«За січень однозначно мали бути виставлені нові платіжки за тарифами, які діяли відповідно до постанови від 2015 року, йдеться про тарифи менші приблизно в 2 рази по кожному будинку», - сказав він.

За словами народного депутата Юрія Одарченка, збільшуючи квартирну плату, КМДА тим самим збільшуєь рівень субсидій, які держава відшкодовує людям, що лягає додатковим навантаженням на бюджет.

«Тут є серйозні ознаки злочину, в першу чергу - це пограбування киян, я сьогодні звертатимуся до Міністерства внутрішніх справ для порушення кримінальної справи проти службових осіб КМДА, які затвердили ці тарифи, і сьогодні не бажають виконувати рішення суду», - сказав він.

За словами Одарченка, він вимагатиме від міністра доручити справу кваліфікованим слідчим, щоб в КМДА розуміли, що за порушення закону буде покарання.

Кучеренко, в свою чергу також зазначив, що згідно з новими змінами в житлово-комунальному законодавстві, органи місцевого самоврядування не мають повноважень на зміну рішень щодо раніше затверджених тарифів, новий тариф можна прийняти лише на зборах співвласників житла.

Як повідомляв УНІАН, 20 грудня 2018 року Апеляційний суд підтвердив рішення Окружного суду Києва про те, що Київська міська державна адміністрація незаконно підвищила тарифи на обслуговування прибудинкової території для 8 тис. 327 будинків столиці, в зв'язку з чим зобов'язав КМДА з 20 грудня 2018 року виставляти рахунки за тарифами, прийнятим до 6 червня 2017 року. Згідно з цим рішенням суду, для цих будинків знову почали діяти тарифи затверджені розпорядженням №442 від 30.04.2015 року, які вдвічі менші.

Тоді Центр захисту киян, закликав киян писати заяви в керуючі компанії, щоб запобігти практиці нарахування за завищеним тарифом.