Законопроект спрямовано на комплексне законодавче врегулювання питань захисту майнових прав власників земельних ділянок і запобігання незаконному захопленню аграрних підприємств.

Київ. 6 лютого. УНІАН. Ухвалення законопроекту про внесення змін до Земельного кодексу з метою протидії рейдерству дозволить аграріям убезпечитися від підроблення документів та незаконної перереєстрації земельних ділянок.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявила перший віце-президент Нотаріальної палати України Ольга Онищук.

"Цей законопроект (№8121 "Про внесення змін до Земельного кодексу України та деяких інших законодавчих актів для протидії рейдерству"- УНІАН) пропонує модель, за якою кожен власник земельної ділянки, нерухомого майна, бізнесу, може за своїм бажанням убезпечитися від підроблення документів, на підставі яких може бути здійснено захоплення нерухомості або бізнесу через нотаріальне посвідчення угоди. Нотаріус матиме можливість встановити й особи сторін, їхню дієздатність, права власності, та безпосередньо встановити особу, відповідальну не лише за реєстрацію, а й за ту угоду, на основі якої виникають права", - сказала вона.

Онищук зазначила, що на сьогодні головною причиною рейдерства є те, що держава не захищає документи, на підставі яких права на нерухоме майно переходять іншій особі.

"Без перебільшення скажу, що цей законопроект містить справжні антирейдерські механізми, які, на нашу думку, будуть дієвими, оскільки, працюючи активно зараз над антирейдерськими кроками, ми в першу чергу вивчаємо причини рейдерства. Й основною причиною є те, що держава сьогодні не захищає документи, на підставі яких відбувається зміна прав на нерухомість і бізнес", - підкреслила Онищук.

За словами заступника голови Комітету Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин Олександра Бакуменка, цей законопроект спрямований на комплексне законодавче врегулювання питань захисту майнових прав власників земельних ділянок і запобігання незаконному захопленню аграрних підприємств.

"Цим законопроектом на законодавчому рівні пропонується створити дієві обмеження, які унеможливлять захоплення майна сільськогосподарських підприємств, будь-яких будівель і споруд, сільськогосподарської техніки, врожаю та інших активів; неправомірне захоплення земель, які використовуються сільгосппідприємствами, в тому числі способом подвійної реєстрації земельних ділянок; поглинання сільгосппідприємств шляхом незаконного привласнення корпоративних прав", - сказав Бакуменко.

Він додав, що 6 лютого на засіданні аграрного комітету було прийнято рішення рекомендувати Верховній Раді ухвалити законопроект №8121 щодо протидії рейдерству в аграрній сфері в другому читанні та в цілому як закон.

У прес-конференції взяли участь: Олександр Бакуменко, народний депутат України, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин; Олег Кулініч, народний депутат України, голова підкомітету з питань земельних відносин Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин; Руслан Сидорович, народний депутат України; Ольга Оніщук, перший віце-президент Нотаріальної палати України; Сергій Біленко, експерт, член ради Асоціації «Земельна спілка України».

Як повідомляв УНІАН, 20 грудня 2018 року Верховна Рада відправила на повторне друге читання законопроект про протидію рейдерству в аграрній сфері.

Раніше фермери неодноразово зверталися до влади з проханням посилити відповідальність за рейдерство в аграрній сфері. На їхню думку, існуюче законодавство не допомагає боротися з незаконними захопленнями землі. Фермери також вважають за необхідне посилити відповідальність для власників землі, які часто укладають повторні договори на оренду паїв з іншими орендарями й тим самим сприяють протистоянню між ними, та для держреєстраторів, які реєструють повторні договори.

Фото з прес-конференції: https://photo.unian.net/ukr/themes/84127