5 лютого у всьому світі відзначається день безпечного інтернету.

Київ. 5 лютого. УНІАН. Інтернет Асоціація України (ІнАУ) розробила стратегію боротьби за безпеку в інтернеті, яка спрямована на підвищення рівня обізнаності щодо безпечного користування інформаційними технологіями, насамперед дітей і молоді.

Про це повідомив в УНІАН на прес-конференції «День безпечного Інтернету: загрози і захист», організованій ІнАУ, голова правління асоціації Олександр Федієнко. За його словами, сьогодні, 5 лютого, в усьому світі відзначається день безпечного інтернету.

«Цього дня у світі обговорюють шляхи безпечного користування інтернетом, насамперед, це питання етики, безпеки і питання протизаконного використання інтернет-контенту. ІнАУ має свою стратегію щодо цих усіх питань», - сказав Федієнко.

За його словами, ця стратегія є компромісом між ефективністю і безпекою використання мережі з урахуванням української специфіки і включає три складові: профілактичні заходи, механізми захисту в процесі надання інтернет-послуг, а також інструменти для усунення протизаконного контенту.

Федієнко повідомив, що асоціація також приділяє значну увагу підтримці проектів з розвитку контенту для молодих інтернет-користувачів. Зокрема, ІнАУ за підтримки Міністерства освіти і науки України щорічно проводить Всеукраїнський конкурс на кращий веб-сайт навчального закладу, метою якого є впровадження інформаційних технологій у навчальний процес. Заявки на участь у цьому конкурсі приймаються до 8 лютого.

Крім того, ІнАУ створила і підтримує проект Skarga.ua, спрямований на ліквідацію контенту, пов'язаного з насильством.

Як зазначив голова Комітету Верховної Ради України з питань інформатизації та зв'язку Олександр Данченко, який також був присутній на прес-конференції, безпека інтернету має ґрунтуватися на повній підтримці свободи слова.

«Безпечний інтернет - це не лише свобода слова, а й безпека для користувачів», - наголосив Данченко.

Він закликав правоохоронні органи закрити пункти продажу російського контенту на ринках «Петрівка» і Караваєві Дачі.

«Я очікую, коли СБУ і поліція закриють поширення пропагандистських каналів на ринку «Петрівка» і на ринку на Караваєвих дачах», - наголосив депутат.

Як зазначив присутній на прес-конференції керівник програм нових медіа «Інтерньюз-Україна» Віталій Мороз, у 2018 році Служба безпеки України проінформувала про 360 так званих кібер-інцидентах, з яких по 220 випадках було винесено попередження адміністраторам соціальних мереж, а по 29 - було винесено судові рішення.

Довідка УНІАН. Створена 2000 року Інтернет Асоціація України (ІнАУ) - професійне об'єднання учасників ринку телекомунікацій та інформаційно-комунікаційних технологій, об'єднує понад 200 підприємств. Діяльність ІнАУ спрямована на захист інтересів її членів, проведення експертно-аналітичної роботи в частині розробки і коригування законодавчої і нормативної бази України тощо.