Київ. 12 лютого. УНІАН. Учасники групи «Першого грудня» звернулися до президента Петра Порошенка та прем’єр-міністра Арсенія Яценюка із закликом налагодити відвертий діалог між владою та суспільством.

Про це професор Національного університету «Києво-Могилянська академія», учасник Ініціативної групи «Першого грудня» Володимир Панченко повідомив на прес-конференції в УНІАН.

На думку учасників групи, ніщо так не посилює ворога України, як «тріщини» всередині українського політикуму і взаємне відчуження влади та суспільства.

Відео дня

«Не можна не бачити, що Путін зробив ставку не тільки на військову агресію, а й на руйнування України зсередини. Його потенційні союзники: суперництво між керівниками держави та політичними силами, що їх підтримують, соціальне невдоволення, масова депресія, розбрат між різними суспільними групами, недовіра суспільства до влади», - йдеться у зверненні групи «Першого грудня».

Учасники групи переконані, що протистояти цій загрозі, яку президент Росії Володимир Путін усіляко підживлює, необхідно «непохитною силою єдності». «Єдність базується на вірі у свою об’єктивну правоту, спільній меті та взаємодовірі. Ми переконані: ситуація, що склалася, потребує налагодження чесного та відвертого діалогу влади і суспільства», - зазначається у зверненні.

Автори документу наголошують, що українці мають знати про реформи, в які терміни і якою ціною їх реалізує уряд. Вони вважають, що людям треба пояснювати кадрову політику влади, яка не повинна породжувати сумніви й розчарування, а також всю правду про події у Донецькій та Луганській областях, «якою б гіркою вона не була».

«Майбутнє Донбасу не може бути тільки предметом таємної дипломатії, внаслідок якої великі держави поставлять нас перед фактом, нав’язавши варіант вирішення кризи, вигідні собі», - йдеться у зверненні.

«Суспільство потрібно інформувати. Перед суспільством потрібно звітувати, до голосу і настроїв суспільства потрібно прислухатися», - вважають автори звернення, додаючи, що поки що відкритого діалогу влади і суспільства бракує.

Почесний президент університету «Києво-Могилянська академія» В'ячеслав Брюховецький, своєю чергою, повідомив про входження до складу групи «Першого грудня» нових учасників: письменника, надзвичайного і повноважного посла України Юрія Щербака та правозахисника, голови правління Української Гельсінської спілки з прав людини Євгена Захарова.

*** Створена у двадцяту річницю референдуму ініціативна група «Першого грудня», до якої ввійшли відомі інтелектуали: Брюховецький, Богдан Гаврилишин, кардинал Любомир Гузар, Іван Дзюба, Мирослав Маринович, Мирослав Попович, Вадим Скуратівський, Ігор Юхновський, має на меті утверджувати у суспільстві духовні цінності та домогтися встановлення в країні нових правил г