Київ. 12 лютого. УНІАН. У номінації «Людина року в українському християнстві 2014» переміг засновник та перший голова Українського євангелічного альянсу, доктор економічних наук, академік Ростислав Крижановський.

Про це повідомив на прес-конференції в УНІАН голова Спілки християнських письменників України, генеральний секретар Українського євангелічного альянсу Костянтин Шаповалов.

За його словами, Крижановський зробив значний особистий внесок у розвиток науки, освіти, культури та інші сфери суспільного життя і здійснив героїчний вчинок, врятувавши дитину ціною власного життя (24 липня 2014 року).

Відео дня

Шаповалов повідомив, що за Крижановського проголосувало 20 церков та ряд видавництв. Він зазначив, що цього року була найменша кількість кандидатів на отримання нагороди в номінації «Людина року в українському християнстві 2014» – всього 6, три роки тому було 15-20 кандидатів. «Переможець набрав найбільшу кількість голосів за всі роки, це є знаковим фактором цього року», - сказав Шаповалов.

Крім того, Шаповалов зазначив, що цього року вперше перемогу отримала людина, яка віддала своє життя за те, щоб врятувати життя іншої людини.

На другому місті - предстоятель УПЦ КП Філарет, на третьому - голова правління громадської організації «Інститут релігійної свободи» (м. Київ) Олександр Заєць.

Нагорода буде вручена дружині переможця Ніні Крижановській.

Вона нагадала, що її чоловік загинув в Затоці (Одеська обл.) під час шторму, рятуючи дівчинку.

На церемонії вручення премії також буде присутнє керівництво Християнського гуманітарно-економічного університету, в якому працював Крижановський.

Номінація «Людина року в українському християнстві» заснована Спілкою християнських письменників України (СХПУ) і проводиться щорічно. У голосуванні беруть участь голови християнських конфесій та об’єднань, а також християнські видавництва і СХПУ. Згідно з положенням про присудження почесного звання "Людина року в українському християнстві", кандидатом для нагороди повинна бути людина, яка «зробила значний вклад в утвердження християнських цінностей в житті, культурі, свідомості народу України за останній рік. Один із критеріїв - внесок людини в розповсюдження та пропаганду святості в суспільстві України».