На сьогодні в Україні - понад 1 млн онкохворих.

Київ. 4 лютого. УНІАН. 21% усіх смертей від онкозахворювань в Україні спричинені курінням.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявив нейрохірург-онколог Антон Шкіряк.

«21% усіх смертей від онкозахворювань в Україні спричинені курінням. Я хочу звернути увагу громадськості на те, що немає безпечного тютюнопаління, безпечного тютюну чи безпечного суперфільтру у цигарках», - наголосив лікар.

За його словами, курці, які відмовляються від тютюну, на 80-90% збільшують шанси прожити довге життя, порівняно з тими, хто ще продовжує курити.

«Тютюн є найбільш страшним фактором ризику виникнення онкології. Крім того, вплив тютюнового диму на некурців також може спричинити розвиток раку. І це може бути будь-який тип онкології, а не обов’язково саме рак легень», - зазначила фахівець із неінфекційних захворювань Бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я в Україні Наталія Король.

За даним ВООЗ, куріння є причиною багатьох типів онкології - гортані, ротової порожнини, легень, стравоходу, сечового міхура, нирок, печінки, шлунку, підшлункової залози та ін.

Шкіряк наголосив, що сьогоднішня статистика онкологічних захворювань в Україні є недостовірною.

«Це описання лише тієї проблеми, яку ми бачимо. Адже не всі люди звертаються до лікарів. Велику кількість захворювань визначаємо вже посмертно. Зі свого 12-річного досвіду я бачу лише збільшення кількості онкохворих. Рак «молодшає»: якщо раніше це була прерогатива пацієнтів 50+, то зараз все частіше хворіють люди значно молодшого віку. Лише минулого року в Україні було виявлено 150 тисяч онкохворих», - додав він.

За словами голови Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я, народного депутата Ольги Богомолець, на сьогодні нараховується більше 1 млн онкохворих українців.

«Профілактика та запобігання виникнення онкозахворювань - це важливий напрямок збереження здоров’я українців. Але, коли програми профілактики виявляють онкологію, у людей немає коштів на лікування, вони мають збирати кошти у родичів та рідних, а цим має займатись держава. Тому я наполягаю на прийнятті законопроекту про обов’язкове державне медичне страхування, який був зареєстрований ще два роки тому», - додала Богомолець.

Вона також зазначила, що в державному бюджеті України на 2019 рік закладено лише 30% покриття проблем онкохворих дорослих.

«Тобто, лише 30 тисяч з тих людей, у яких виявили рак, матимуть право на часткове покриття лікування. А хто ж обиратиме, кому саме надати це лікування?» - зазначила вона і наголосила: «Без прийняття закону про загальнодержавне та обов'язкове медичне страхування реформа в медицині не дасть результату»

За її словами, одним із найпоширеніших видів онкозахворювань є рак легенів, смертність від якого в Україні перевищує захворюваність, в той час коли в європейських країнах захворюваність на 70% вище, аніж смертність

Амбасадор Європейського кодексу із боротьби проти раку Оксана Тотовицька зауважила, що дотримання здорового способу життя на 50% зменшує ймовірність захворюваності на рак. «Серед ключових порад лікарів - відмова від шкідливих звичок, фізична активність, правильне харчування, уникнення надмірного перебування на сонці, вчасний скринінг», - поінформувала вона.

У свою чергу виконавча директорка громадської організації «Життя» Лілія Олефір закликала депутатів Верховної Ради і особисто голову ВР Андрія Парубія звернути увагу на антитютюнові законопроекти №2820 та №4030а.

Фото з прес-конференції: https://photo.unian.net/ukr/themes/84085