Активісти 5 лютого планують провести мітинг під Верховною Радою з вимогою перейменувати Дніпропетровську область.

Київ. 31 січня. УНІАН. Громадськість Дніпропетровщини закликає народних депутатів перейменувати Дніпропетровську область на Січеславську, а президента України Петра Порошенка – підтримати таке рішення.

Про це активісти та громадськість повідомили під час прес-конференції УНІАН.

«У 1991 році у нашої влади не знайшлося сил змінити цю назву. І наразі, після Революції гідності, після прийняття закону про декомунізацію хотілося б завершити ці процеси. Говорити чітко про декомунізацію, я вважаю, вже немає сенсу, треба говорити вже про інший важливий крок – це українізація. І саме назва Січеславська повністю відповідає українському сенсу», - зазначив голова громадської організації «Січ-Дніпро» Кирило Дороленко.

Він зауважив, що дана назва не є новою та з’явилася 100 років тому, «коли у 1918 році українці змогли отримати можливість приймати рішення в своїй державі, змогли отримати владу».

«Це перше, що вони зробили, – перейменували спочатку місто Катеринослав на Січеслав, а потім під час адміністративної реформи вся земля називалася Січ», - пояснив Дороленко, нагадавши, що з приходом до влади більшовиків багато назв було змінено.

Він додав, що активісти вже понад рік борються за перейменування Дніпропетровської області на Січеславську. За словами Дороленка, назва Січеславська є унікальною, і боротьба за неї продовжується.

«Тому наше звернення дуже просте – відкликати цей законопроект і підтримати той, який іде від громадськості і від народних депутатів», - наголосив Дороленко.

Координатор коаліції «Громадська підтримка СічеславськаТАК» Владислав Мельничук також повідомив, що ініціативу про перейменування Дніпропетровської області на Січеславську підтримали понад 60 громадських організацій, що діють у регіоні, проводились відповідні публічна та просвітницька кампанія, громадські обговорення, заходи з народними депутатами.

«Власне, після цього був зареєстрований законопроект №8329 щодо перейменування Дніпропетровської області на Січеславську, але він був «провалений» 20 листопада 2018 року… На даний момент зареєстровано два законопроекти: №9310, автором якого є Петро Порошенко, і №9310-1, який є альтернативним, щодо перейменування Дніпропетровської області на Січеславську, автором якого є 165 народних депутатів. І ми маємо надію, що приймуть рішення про перейменування не на якусь аморфну назву… Ми закликаємо депутатів і Петра Олексійовича підтримати перейменування області на Січеславську, яка є історичною, відроджує нашу славу», - заявив Мельничук.

Масштабна акція, на якій активісти підтримали саме назву Січеславська, вже пройшла у Дніпрі. Наразі активісти планують повести мітинг під Верховною Радою у день відкриття сесії - 5 лютого з вимогою перейменувати область.

Як повідомляв УНІАН, 20 листопада 2018 року Верховна Рада не включила до порядку денного і не направила на висновок до Конституційного суду проект закону «Про внесення змін до статті 133 Конституції України (щодо перейменування Дніпропетровської області)» (№ 8329). Цим законопроектом передбачалося перейменування Дніпропетровської області на Січеславську.

21 листопада Порошенко вніс на розгляд Верховної Ради законопроект № 9310, яким передбачено перейменування Дніпропетровської області на Дніпровську.

23 листопада у парламенті було зареєстровано альтернативний законопроект №9310-1 щодо перейменування області на Січеславську.

Фото з прес-конференції: https://photo.unian.net/ukr/themes/84035