У організації зазначають, що протягом січня активну агітаційну кампанію розгорнули 28 осіб, більшість з яких не були зареєстровані кандидатами в президенти .

Київ. 31 січня. УНІАН. Президент України Петро Порошенко та голова партії «ВО «Батьківщина» Юлія Тимошенко стали лідерами в агітаційній активності в рамках президентської виборчої кампанії в січні.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявила координаторка виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська.

Відео дня

«З 31 грудня значна кількість кандидатів, які ще не були зареєстровані або навіть вже розпочали процес реєстрації, на жаль, не дотримувалися вимог законодавства про нездійснення будь-яких агітаційних дій, які не оплачені з виборчих фондів», - зауважила Айвазовська.

Протягом січня, зазначила вона, за оцінками ОПОРИ, 28 політиків вели активну агітаційну кампанію в регіонах України, тоді як офіційна зареєстрована кількість кандидатів була меншою.

«Лише чверть з них на цей момент відкрили виборчий фонд. Фактично вся інша діяльність є поза законом і, на нашу думку, повинна бути припинена, так як перші незаконні дії кандидатів, на жаль, свідчать про відсутність якісного розуміння юридичних вимог щодо процесу, а також конкурентності виборів», - сказала експерт.

Айвазовська повідомила, що Порошенко та Тимошенко «проводили найбільш масову кампанію» протягом січня. Вона додала, що їхня активність «зафіксована в усіх регіонах України з використанням усіх засобів агітації, які передбачені законодавством».

«Зважаючи на те, що значна кількість кандидатів із зареєстрованих, оплачували агітаційні засоби не з виборчих фондів, так як вони були не відкриті, ми змушені були звертатися… до органів правопорядку, поліції для фіксації цих фактів», - сказала координаторка ОПОРИ.

За офіційними даним поліції, нагадала Айвазовська, до 29 січня із заявами і зверненнями щодо виборчого процесу звернулися 357 осіб. «За нашими підрахунками, 239 заяв і звернень були складені спостерігачами ОПОРИ», - додала вона.

Говорячи про кандидатів, щодо яких спостерігачі найбільше фіксували порушення порядку ведення виборчої агітації чи фінансування, то, за словами Айвазовської, щодо Андрія Садового та Анатолія Гриценка надійшло 58 заяв і звернень, Юлії Тимошенко – 29, Сергія Капліна – 25, Олега Ляшка – 24 та Олександра Шевченка – 14.

«Будь-які дії, які мають ознаки агітації, повинні бути оплачені з виборчого фонду, як цього вимагає закон, і не здійснюватися в будь-який інший спосіб», - наголосила експерт.

Вона також зауважила, що станом на 29 січня відкрито 8 кримінальних проваджень, які мають пряме відношення до виборчого процесу: 4 – хуліганство, та по одному – підкуп виборців, перешкоджання професійній діяльності журналістів, зловживання службовим становищем та перевищення влади.

Загалом складено 73 адміністративних протоколи щодо фактів порушень в ході виборчого процесу.

«Оскільки в січні ще не завершився етап висування і реєстрації, ми розуміємо, що дії незареєстрованих кандидатів за буквою закону про вибори президента України досить важко кваліфікувати», - зауважила представниця ОПОРИ.

У той же час, вона повідомила, що протягом місяця мали місце факти порушення українського законодавства та міжнародних стандартів в частині діяльності державних службовців і посадових осіб. «Є вимога щодо утримання від демонстрації власних політичних поглядів і переконань щодо кандидатів або потенційних кандидатів представниками органів влади, місцевого самоврядування», - сказала Айвазовська.

Водночас, за її словами, «найбільше зловживань, які фіксували наші спостерігачі, стосуються чинного глави держави, президента Петра Порошенка, оскільки до заходів, які мали ознаки агітації, були залучені і державні посадові особи». «А в межах соціологічних опитувань так званих, анкетування громадян була ознака і проведення агітації», - зазначила Айвазовська і додала, що зібрано також інформацію про оплату для тих, хто проводитиме такі опитування.

ОПОРА, крім того, зафіксувала порушення порядку збору персональних даних громадян, їх обробки та захисту. «Такі дії вчинили представники «Блоку Петра Порошенка «Солідарність», «Радикальної партії Олега Ляшка», «Громадянської позиції», «Об’єднання «Самопоміч», - сказала представниця організації.

Айвазовська також зауважила, що Центральна виборча комісія зареєструвала 129 громадських організацій, які звернулися по дозвіл на спостереження за виборами. При цьому, зазначила експерт, у 2014 році лише 10 організацій проводили кампанію зі спостереження.

Говорячи про громадян, які проживають або перебуватимуть в день виборів не за місцем реєстрації, Айвазовська нагадала, що через процедуру тимчасової зміни місця реєстрації будь-який громадянин України, який проживає на окупованій території, чи є трудовим мігрантом, тобто, проживає і працює в регіоні, в якому він не має постійної реєстрації, або ж внутрішньо переміщена особа – вже може звертатися до органів ведення державного реєстру на місцях з клопотаннями для того, аби змінити тимчасово місце голосування на той населений пункт та ту дільницю, які вважає за потрібне.