Київ. 10 лютого. УНІАН. У Львові та Львівській області лідерами політичних уподобань залишаються партії «Об’єднання «Самопоміч» та «Блок Петра Порошенка», водночас «Народний фронт» втрачає позиції одного з лідерів.

Про це свідчать результати соціологічного дослідження, проведеного 3-19 січня, які президент Агентства стратегічного консалтингу Bohush Communications Денис Богуш презентував сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

«Лідером рейтингів у Львові є партія «Самопоміч», яка зараз має 33,7% (прихильників), тоді як на виборах у жовтні 2014 р. мала 23,3%, тобто є збільшення на понад 10%. У БПП рейтинг 22,1% - він стоїть як у жовтні (22,4%), так і зараз. У «Народного фронту» рейтинг підтримки різко впав – якщо в жовтні 2014 р. був 26,3%, то зараз 11,2%, тобто є певне розчарування у цій політичній силі у Львові», - зазначив Богуш.

Відео дня

Він повідомив, що наразі серед мешканців Львова зросла підтримка: партій «Громадянська позиція» (з 5,8% до 7,6%), «Правий сектор» (з 4,2% до 6,2%). Водночас рейтинг ВО «Свобода» знизився з 6,3 до 5,6%.

Приблизно така ж тенденція з підтримкою цих партій серед жителів Львівській області.

Водночас результати дослідження показали падіння в області рейтингу Радикальної партії та ВО «Батьківщина». Якщо у жовтні 2014 року Радикальну партію підтримували 6,1% жителів Львівщини, то у січні - 4,6%, «Батьківщину» – 5,2% і 3,9% відповідно.

При цьому у Львові зафіксовано незначне зростання рейтингів цих політсил: у Радикальної партії – з 3,2% до 4,4%, у «Батьківщини» - з 3,3% до 3,6%.

Крім того, партію «УДАР Віталія Кличка» у Львові підтримує 2,1% респондентів, в області - 4%. Всі інші партії підтримують значно менше опитаних.

В антирейтингу політичних уподобань у мешканців Львова перші позиції зайняли партії: КПУ (77,6%), «Опозиційний блок» (73,4%) та «Сильна Україна» – 51,7%.

Приблизно такі ж самі результати показало опитування мешканців Львівської області, але з дещо вищими відсотками (відповідно 83,9%; 75,6% та 60,8%).

«І дуже піднявся рейтинг недовіри, або анти рейтинг, у Радикальної партії, ВО «Свобода» і «Батьківщини» - від 15 до 18% вони мають», - зауважив Богуш, але не навів даних для порівняння.

Згідно з результатами дослідження, «Самопоміч», БПП та «Народний фронт» є лідерами довіри серед мешканців Львова – так, їм довіряють відповідно 70,8%, 52,2%, 45,4% опитаних. Цю ж тенденцію можна спостерігати й в області.

Також чималий рейтинг довіри львів’ян продемонстрували: до «Громадянської позиції» (37,8%), «УДАР» (19,2%), Народного руху України (17,6%). По області у них відповідно рівень довіри – 29,2%; 34,8% та 20,3%.

Лідерами недовіри серед жителів Львівщини та обласного центру є «Сильна Україна», «Опозиційний блок» і КПУ, яким не довіряють більш як 95% виборців.

Як зазначив політтехнолог, у Львові також багато недовіряють – понад 63% опитаних - «Свободі» та «Батьківщині», в області – відповідно понад 46-47%.

Згідно з проведеним дослідженням, на виборах Львівського міського голови, якби вони відбувались зараз, безальтернативно лідирує нинішній мер міста Андрій Садовий, за якого проголосували б 67,4% жителів міста (рейтинг серед тих, хто збирається голосувати і визначився, – 81%). Підтримка інших кандидатів не перевищує 3%. Як зазначається, на виборах у 2010 р. за Садового проголосували 42% львів’ян.

У ході дослідження було опитано 1 тис. 9 респондентів, що мешкають на Львівщині. Дослідження проводилось в межах вивчення соціально-політичної ситуації у Львові та Львівській області на замовлення Благодійного фонду Ростислава Мельника Київським міжнародним інститутом соціології. Похибка вибірки становить 2,5%.