На думку експертів, останніми роками «ми не маємо жодного успіху» в дипломатії, а лише «страшні завали».

Київ. 25 січня. УНІАН. Директор соціологічної служби «Український барометр» Віктор Небоженко наголошує на необхідності формування потужного дипломатичного фронту України наступним президентом.

Про це він сказав під час експертного обговорення в УНІАН на тему: «Світовий контекст виборів президента України - між кардинальними змінами та консервацією відсталості».

Відео дня

Небоженко висловив думку, що останні 5 років стали «втраченими не лише для реформ, не лише для реалізації цілей і цінностей Майдану, але і втрачені для міжнародної дипломатії України».

Зокрема, Небоженко підкреслив, що «протягом кількох років Україна не мала своїх послів у провідних країнах світу».

«У нас була війна. І якщо ми не могли виграти, то ми мали проводити скажену дипломатичну діяльність, але цього не робили», - зауважив експерт.

Так, на його думку, Міністерство закордонних справ – «одне з найслабших».

«Тепер незрозуміло, як можна витягнути все це», - додав він.

Таким чином, вважає Небоженко, будь-кому, хто стане президентом України на майбутніх виборах, «доведеться витягувати Україну з величезної кількості провалів і проколів, які ми отримали за ці роки».

«Ми зараз не маємо жодного великого, європейського або світового рівня політика, який би міг відкрито сказати, що він друг України. Хіба це не результат? І все новому президенту доведеться змінювати», - сказав він.

Небоженко вважає, що «ми не маємо жодного успіху» в дипломатії, а лише «страшні завали».

«Стратегія говорити одне, а робити інше, яку проводив у дипломатичній діяльності нинішній президент точно не має потрапити в якості спадку майбутньому президенту. Потрібно формувати потужну дипломатичну команду, потрібно не соромитися звертатися на Захід і зробити жорстку ревізію міжнародного статусу і міжнародного становища України», - сказав експерт.

Своєю чергою, письменник, публіцист Костянтин Матвієнко висловив думку, що на майбутніх виборах «є лише два кандидати, між якими розгорнеться основна політична боротьба», - лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко та чинний президент України Петро Порошенко.

Інших кандидатів він вважає «нішевими», розподіляючи їх на «силовиків», «муніципальний», «націоналістичний», «проросійський» сектори, та тих, хто орієнтується на сільський електорат.

Матвієнко також висловив думку, що виборча кампанія «уже нині виглядає як абсолютно брудна, рівень бруду безпрецедентний».

У той же час, експерт Корпорації стратегічного консалтингу «Гардарика» Сергій Дацюк зазначив, що «два роки ми прожили без не просто революційних перетворень, а без навіть натяку на дискусії з приводу революційних перетворень».

«Тепер, в результаті президентських виборів, перед нами знову постало питання і воно як вибір досить просте: повернутися до революційних перетворень чи продовжити те, що було ці два роки», - сказав він і додав, що «ці два роки був олігархічний консенсус, була корупція, яка продовжувала розвиватися».

Крім того, голова Платформи соціально-гуманітарних ініціатив та інновацій «Єдиний Координаційний Центр» Олег Саакян висловив думку, що на цих виборах основні кандидати починають «боротьбу ідей».

«Ці ідеї в полі чи модернізації і ідеї інновативного розвитку, чи в темі консервативного впливу, тобто, «консервації» того, що є», - сказав він.

На думку Саакяна, майбутні вибори для України – це «можливість реально або бути в тренді загальносвітових викликів і відповідати на них або змиритися з тим, що ми консервуємося в постійній деградації».

Фото експертного обговорення : https://photo.unian.net/ukr/themes/83961