Київ. 9 лютого. УНІАН. Народний депутат від «Блоку Петра Порошенка» Сергій Каплін вважає за необхідне провести перепідпорядкування Концерну радіомовлення, радіозв'язку та телебачення (КРРТ), який перебуває у віданні Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації (Держспецзв'язку), новоствореному Міністерству інформаційної політики.

Про це Каплін заявив на прес-конференції в УНІАН у понеділок.

«Кабінет міністрів України повинен у найкоротші терміни провести окреме засідання й вирішити питання про приналежність і підзвітність Концерну. Новостворене Міністерство інформації має отримати в своє розпорядження у вигляді структурного підрозділу Концерн РРТ та інші підприємства, місією яких є забезпечення інформаційної безпеки й здійснення адекватної інформаційної політики», - сказав депутат.

Відео дня

Каплін також звернувся до президента України та правоохоронних органів із проханням провести розслідування діяльності нинішнього керівництва КРРТ.

«Я окремо хотів звернутися з усним офіційним зверненням народного депутата до керівника Служби безпеки України Наливайченка, генерального прокурора України Яреми і міністра внутрішніх справ Авакова, а також до президента України з вимогою негайно почати провадження у справі зі звинувачення Півнюка, Звєрєва й тих осіб, які протягом шести місяців фактично забезпечують можливість ретрансляції російських телеканалів на українській території Луганської та Донецької областей», - повідомив Каплін.

Присутній на прес-конференції лідер громадської організації «Інформаційний майдан» Павло Білоножко зазначив, що на сьогоднішній день правоохоронними органами порушено 18 проваджень щодо діяльності керівництва КРРТ.

«Щодо злочинних діянь і корупції проти Півнюка вже відкрито 18 кримінальних проваджень, але ніяких слідчих дій щодо розкриття цих злочинів й досі не зроблено», - сказав він.

У свою чергу, Білоножко зазначив, що згідно з ухвалою Київського апеляційного адміністративного суду, Кабінет міністрів повинен був звільнити Півнюка ще 9 грудня 2014 року, коли ця ухвала набула чинності.

Як повідомляв УНІАН, 4 лютого міністр інформаційної політики Юрій Стець на своїй сторінці в соцмережі Facebook повідомив про те, що Кабінет міністрів відсторонив генерального директора Концерну РРТ Олександра Півнюка від посади «за саботаж відновлення трансляції українських телеканалів і радіостанцій на Донбасі». Стець також повідомив, що буде створено урядову комісію, яка протягом 10 днів має дати оцінку його діям і звернутися до силових структур із вимогою відкрити кримінальне провадження за фактом сприяння діяльності терористичних організацій.

Водночас, у Державній службі спеціального зв'язку та захисту інформації (Держспецзв'язку) зазначили, що Півнюк продовжує обіймати посаду гендиректора Концерну РРТ, а рішення уряду про його відсторонення від виконання обов'язків немає.

У квітні 2014 року Кабінет міністрів призначив нового керівника КРРТ, звільнивши колишнього гендиректора Костянтина Захаренка. Після зміни керівництва координаційна рада трудового колективу концерну, який виступив на підтримку Захаренка, звинуватив генерального директора концерну Олександра Півнюка, його заступника Володимира Іщука, а також керівника Держспецзв'язку Володимира Звєрєва в пособництві самопроголошеній владі так званих Донецької та Луганської народних республік. Координаційна рада профспілки також заявила, що нове керівництво КРРТ намагається довести підприємство до банкрутства й на його базі створити приватне підприємство.