Якнайшвидша легалізація видобутку і реалізації бурштину дасть змогу збільшити доходи бюджетів і убезпечити діяльність копачів - депутати

Київ. 6 лютого. УНІАН. Швидке впровадження легального видобутку і реалізації бурштину в Україні дасть змогу збільшити доходи державного і місцевих бюджетів, убезпечити діяльність копачів, а також виведе видобуток цього каменю з-під контролю кримінальних угруповань.

Про це на прес-конференції в УНІАН сказали автори законопроекту про легалізацію видобутку бурштину, який був зареєстрований у Верховній Раді 26 грудня 2014 року.

За словами автора документа, депутата Борислава Розенблата, в разі ухвалення цього законопроекту населення матиме можливість видобувати бурштин у Житомирській, Рівненській і Волинській областях на законних підставах, сплачуючи державі податки, а не віддавати частину доходів кримінальним групам.

«Законопроект передбачає створення комунального підприємства на обласному рівні, яке матиме можливість володіти власними ділянками або брати їх в оренду», - додав Розенблат.

Він уточнив, що таке комунальне підприємство, маючи всі необхідні документи і ліцензії на невеликі родовища, передаватиме організованим старательським артілям можливість видобувати бурштин. При цьому комунальне підприємство стежитиме за забезпеченням мінімалізації впливу видобутку бурштину на екологію регіону, за безпекою робіт і контролюватиме, щоб весь обсяг видобутих каменів реалізовувався не через чорний ринок, а офіційно - через біржу.

Присутній на прес-конференції співавтор законопроекту, депутат Вадим Кривенко зазначив, що якщо чисельність охочих видобувати бурштин перевищуватиме кількість ділянок, то у такому разі їх розподіл буде відкритим.

«Якщо кількість артілей перевищуватиме кількість можливих земельних ділянок, розподіл проводитиметься виключно шляхом відкритого аукціону або конкурсу», - сказав Кривенко, уточнивши, що перевага віддаватиметься артілям, де більшість видобувачів будуть з місцевого населення.

Громадський активіст, журналіст Олександр Ніколайчук навів суми обороту при незаконному видобутку бурштину на прикладі Олівського району Житомирської області.

«За інформацією місцевих скупників, лише протягом вересня-жовтня 2014 року у населення було скуплено бурштину на 700 млн. грн. Сьогодні рівень обороту бурштину оцінюється в майже 200 млн. грн щонеділі», - сказав журналіст, зазначивши, що бюджет цього району на 87% дотаційний і становить 205 млн. грн.

За словами Ніколайчука, всі видобувачі бурштину змушені працювати в небезпечних для життя умовах, а також платити частину доходів бандитським угрупованням, які часто спільно з силовими органами контролюють ділянки, де видобувається коштовний камінь.

У свою чергу депутат, представник парламентського Комітету з питань екологічної політики, природокористування і ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Павло Дзюблик повідомив, що в даному законопроекті йдеться про непромислове видобування бурштину, і він може мати деякі недоліки, проте навіть це дасть змоги посилити контроль держави за видобутком цінного каменю.

«Головне завдання, щоб цей законопроект Верховна Рада прийняла в першому читанні. У період між першим і другим читанням всі недоліки ми будемо виправляти і активно залучати до цього громадськість», - підкреслив Дзюблик, який також є співавтором законопроекту.

З його думкою погодився Розенблат, додавши, що в Україні багато противників легального видобутку бурштину, які критикуватимуть законопроект, оскільки це значно знизить їх заробітки. При цьому депутат висловив сподівання, що ухвалення законопроекту не затягуватиметься, оскільки з настанням весни незаконний видобуток бурштину значно збільшиться через поліпшення погодних умов, а державний і місцеві бюджети продовжать недоотримувати значні суми коштів.

Як повідомляв УНІАН, у середині серпня 2014 року глава Міністерства екології та природних ресурсів Андрій Мохник звинуватив правоохоронні органи у приховуванні незаконного видобутк

у бурштину, що не дає змоги бюджету одержати додаткові податкові відрахування від цієї діяльності, а також погіршує стан земельних фондів.

За словами громадських активістів, в Україні понад 10 років продовжується незаконне видобування бурштину в непромислових обсягах. При його продажу через чорні ринки мільйони доларів можливих податкових відрахувань не потрапляють до бюджету країни, а на цьому заробляють бандитські угруповання, які контролюють нелегальний видобуток цього каменю.