Представники громадських організацій заявляють, що з 2015 року в Україні спостерігаються спроби дестабілізації роботи університетів.

Київ. 10 січня. УНІАН. Конфедерація журналістських організацій України, Всеукраїнська громадська організація «Чесне слово» та громадська організація «Рада з екологічної безпеки» застерігають від спроб зовнішнього тиску на вищі навчальні заклади України.

Про це представники громадських організацій заявили на прес-конференції в УНІАН.

Як нагадав голова ВГО «Чесне слово» Володимир Омельчук, у листопаді низка організацій підписали угоду про постійний моніторинг якості життя, зокрема, і безпеки життєдіяльності в Україні. «За цей час ми провели цілий ряд незалежних журналістських розслідувань, до нас долучилися незалежні регіональні експерти», - сказав він.

Омельчук підкреслив, що освіта, наука та культура є вагомими складовими національної безпеки України, і «ігнорувати проблеми наших найбільших технопарків, таких як Національний університет «Київський політехнічний інститут імені Сікорського», було б взагалі кричуще для національної безпеки України, особливо в умовах ведення гібридної війни з боку Російської Федерації».

У своєму виступі на прес-конференції голова «Ради з екологічної безпеки» Сергій Орєхов заявив, що «з початку 2015 року в Україні спостерігаються спроби дестабілізації роботи університетів». «З часом ці процеси почали набувати системного характеру, їх географія розширювалася, а інтенсивність зростала», - сказав він.

Орєхов навів приклад КНУ ім. Т.Г. Шевченка, коли «дві групи активістів цього закладу… намагалися перешкоджати роботі університету, дестабілізувати її та виставити ректора цього закладу в негативному вигляді».

Також він зазначив, що у Національному педагогічному університеті ім. М. Драгоманова «теж були такі спроби, вони йдуть по цей час». «Нібито студентські збурення відбувалися в цьому закладі», - сказав Орєхов.

Крім того, за його словами, у Харківському національному університеті радіоелектроніки також «відбувалися і відбуваються такі процеси». «В результаті цих процесів в.о. ректора було призначено сторонню людину для університету», - зазначив Орєхов і додав, що в результаті університет було «відкинуто в його академічній діяльності далеко назад, що не дозволяє йому і до цього часу повернутися на колишні показники».

У Національному авіаційному університеті, зазначив Орєхов, «також у жовтні 2018 року подібна акція відбулася і продовжується».

У той же час, говорячи про Київський політехнічний інститут, він зауважив, що там «з першої половини вересня 2018 року відбулося загострення штучного конфлікту, дискредитації університету та його керівництва зовнішніми силами та людьми, які не мали прямого відношення до вищого навчального закладу».

«Під виглядом начебто боротьби з гострими проблемами… і шляхом граничного загострення відносин з адміністрацією університету, організувалися досить агресивні дії сторонніх осіб, замаскованих під начебто широку думку студентів і працівників вищого навчального закладу. Метою сплановані акції була дестабілізація роботи 40-тисячного колективу КПІ і дискредитація репутації його ректора Михайла Згуровського», - сказав Орєхов.

За його словами, аналізуючи подібні «процеси дестабілізації» і в інших закладах вищої освіти України, можна зробити висновок, що протягом 2015-2018 років «було охоплено різними штучними акціями протесту, організованими добре підготованими так званими активістами, значну кількість великих українських вищих навчальних закладів в різних регіонах України: Київ, Харків, Одеса, Черкаси та інші регіони».

«Ці активісти через створювані в університетських середовищах потужні інтернет-ресурси захоплювали у свою орбіту чимось незадоволених студентів або впроваджених в університети сторонніх людей. Ними відшукувалися гострі проблеми, які за короткий термін університет вирішити і припинити не зможе. Таким шляхом агресивні акції протесту продовжувалися», - пояснив Орєхов.

Він додав, що аналіз перемовин організаторів цих протестів в університетських соціальних мережах свідчить про «керованість цих акцій і їх підготовку та організацію за єдиним шаблоном».

Крім того, за словами Орєхова, всю комунікацію на самих акціях протесту «вели сторонні люди, а не студенти». «В усіх випадках ця системна робота спрямовувалася на дестабілізацію і розхитування студентського середовища у вищих навчальних закладах», - додав він і закликав владу звернути увагу на це питання.

Водночас, директор «Міжрегіонального центру професійної перепідготовки звільнених у запас військовослужбовців м. Кривого Рогу Дніпропетровської області» Володимир Балакін також заявив про спроби тиску на нього та його родину з метою звільнення з посади.

Організатори заходу - Конфедерація  журналістських  організацій  України, ВГО «Чесне слово», ГО «Рада  з  екологічної  безпеки» виступили  з ініціативою створення державної системи  якості  освіти, як складової якістного та безпечного життя.

Спікери прес-конференції: Володимир Омельчук, голова ВГО «Чесне слово», модератор; Сергій Орєхов, голова Ради з екологічної безпеки; Любов Українчук, регіональний громадський експерт, м. Рівне; Володимир Балакін, директор «Міжрегіонального центру професійної перепідготовки звільнених у запас військовослужбовців м. Кривого Рогу Дніпропетровської області»; керівник ІА «Правда» Едуард Чекін; голова профспілки «Трудова Солідарність» Віталій Махинько.

Фото з прес-конференції: https://photo.unian.net/ukr/themes/83657