Екологи констатують, що через порушення правил полювання в Україні щорічно вбивають до 30 людей.

Київ. 9 січня. УНІАН. В минулому році демонтовано або перенесено з місць природного заповідного фонду (ПЗФ) 350 незаконних мисливських веж.

Про це повідомив директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко на прес-конференції в УНІАН.

Відео дня

За його словами, протягом минулого року проводилася «системна, загальними зусиллями кампанія по боротьбі з браконьєрством». Він нагадав, що браконьєр - це мисливець, який, зокрема, полює або в заборонений період, або без дозволу, або в заборонених місцях, тобто, в заповідниках, національних парках, заказниках, регіональних ландшафтних парках.

«350 незаконних мисливських веж протягом одного року були демонтовані або перенесені з місць природного заповідного фонду - це з 8 національних парків, 4 регіональних ландшафтних парків, кількох заповідних урочищ та решти заказників – це близько 60 природньо-заповідних об’єктів у 19 областях», - зазначив Борейко і наголосив, що таким чином «місця для браконьєрства в об’єктах ПЗФ у нас знищені, бо браконьєрством можна займатися тільки з веж».

В той же час він зауважив, що в Києві біля національного природного парку «Голосіївський» протягом останніх 5 років мисливським господарством «Київське» ведеться браконьєрське полювання буквально на межі цього парку.

«Завдяки працівникам парку ми знищили, мабуть, 50 різних мисливських веж, але протизаконні дії там продовжуються», - сказав еколог.

Також він нагадав, що під час полювання в заборонених місцях можуть вбити людину. Борейко розповів, що минулого року в заповідному урочищі «Вепрове», що розташоване в Макарівському районі Київської області, в період, коли полювання було заборонене, вони разом з колегою вирішили ввечері порахувати сов.

«То нас прийняли за кабанів і вистрілили - лише завдяки випадковості ніхто не постраждав», - підкреслив він.

Відповідаючи на запитання журналістів щодо кількості вбитих людей під час полювання, еколог сказав, що офіційної статистики немає, але «за даними Інтернету… в Україні щорічного вбивають під час полювання до 30 людей. І це відбувається через те, що мисливці часто випивають, а також через те, що полювання ведеться в темний час доби».

Заступник голови Державної екологічної інспекції України Віктор Канцурак наголосив, що, відповідно до законодавства, полювання в ПЗФ заборонено повністю. В той же час додав, що під час кампанії, яку проводили вони за участю громадськості, побачили, що не завжди норми закону «приводяться в дію негайно».

За його словами, кампанія проводилася з перевірки об’єктів ПЗФ для виявлення порушень. Він нарікає, що в інспекції мало повноважень, бо «з 2014 року існує мораторій на проведення перевірок», але в 2018 році цей мораторій був частково знятий, зокрема, перевірки проводилися за зверненнями громадян.

Канцурак повідомив, що під час перевірок знаходили багато мисливських веж, які заборонені з 2017 року на об’єктах ПЗФ. Ставлення до приписів інспекції під час кампанії були різними - від оскарження їх в судах до ліквідації веж ще на стадії початкової перевірки.

«Я думаю, що ця системна робота призведе до того, що в 2019 та наступних роках ми все-таки наведемо лад в місцях ПЗФ і позбавимо їх від таких ганебних явищ як полювання, знищення тваринного та рослинного світу», - переконаний заступник голови Державної екологічної інспекції.

Своєю чергою начальник Київського обласного та по місту Києву управління лісового та мисливського господарства Олексій Бойко констатував, що на сьогоднішній день на території Київської області функціонує 67 мисливських господарств, з них 65 господарств приватної форми власності.

«Разом з тим на території лісових масивів Київщини створено 93 об’єкта природного заповідного фонду - це 55 заказників, один регіональний ландшафтний парк, кілька пам’яток природи, заповідних урочищ - загальна площа об’єктів ПЗФ складає майже 23 тис. гектарів», - сказав він і додав, що минулого року майже по всіх об’єктах ПЗФ проводилися перевірки.

Він стверджує, що на сьогодні на об’єктах ПЗФ мисливських веж майже не залишилось.

«Зараз разом з Київським еколого-культурним центром, Державною екологічною інспекцією України ведеться робота в напрямку збільшення площ об’єктів ПЗФ, готуємо наукове обгрунтування, і я сподіваюсь, що в цьому буде підтримка на рівні міністерства, на рівні громадськості та місцевих рад», - переконаний Бойко.

Юрист Київського еколого-культурного центру Галина Левіна зазначила, що полювання в заказниках, які є частиною ПЗФ України, було заборонено лише в 2017 році, завдяки ухваленню закону парламентом. Ця заборона почала діяти з 3 вересня 2017 року. Вона пояснила, що діяльність об’єктів ПЗФ визначається як на підставі закону, так і на підставі положень про заказники.

За її словами, в Кіровоградській області було виявлено, що в положенні про заказник місцевого значення існує пункт, в якому йдеться про те, що дозволяється полювання «з метою регулювання оптимальної чисельності мисливських тварин». На думку Левіної, це суперечить закону, тому було звернення до суду, щоб це положення було узгоджено із законом. Лише після такого звернення до суду, сказала вона, положення було змінено і в ньому вже йдеться про заборону полювання. Левіна сподівається, що всі положення про діяльність заказників будуть узгоджені із законодавством України.