Київ. 4 лютого. УНІАН. Консорціум інвесторів ES2 Holding (Сінгапур) має намір інвестувати в банківський сектор України від 60 до 100 млн дол. протягом найближчих 12-18 місяців, повідомив сьогодні на прес-конференції в УНІАН журналістам керуючий директор Грегорі Фішман компанії Empire State Capital Partners, що входить до консорціуму.

«У нас конкретний план влити десь 60-100 млн доларів у фінансову платформу, або іншими словами, один банк, впродовж наступних 12-18 місяців. Ми зараз ведемо переговори з контрагентами - різними банками. У нас є ряд критеріїв, за якими ми шукаємо, напевно це буде банк третьої групи», – сказав Фішман.

За його словами, консорціум запрошує якісних контрагентів для подальших переговорів і, усвідомлюючи складне становище банківської системи країни, розраховує перш за все на відвертість і чесність контрагентів. «Нам дуже важливо, щоб контрагенти поводилися відкрито, тому що разом ми зможемо розібратися з будь-якими проблемами», – додав він.

Відео дня

Фішман підкреслив, що зайняти позицію саме в банківському сегменті бізнесу є сенс, щоб використовувати банківську платформу для подальшого інвестування в реальну економіку, включаючи агросектор, енергетику, високі технології, ресурсні галузі та інфраструктуру, а також держпроекти з приватизації.

«Серйозні недоліки – це наші можливості, тому що комусь все це треба зараз будувати, і ми бачимо в цьому не лише необхідність, а й можливості. Багато хто може запитати, хто ці божевільні, які прийшли в український банківський сегмент і готові вкладати ресурси. Ми не божевільні, ми бачимо, з погляду таймінгу, що зайняти позицію в цьому сегменті є сенс», – пояснив він.

Присутній на прес-конференції керуючий директор Empire State Capital Partners Володимир Куцев повідомив, що консорціум має амбітні плани на українському ринку. «Я думаю, що макрорегіон ГУАМ (Грузія, Україна, Азербайджан, Молдова) служитиме певним субститутом для ризик-тейкерів, які йтимуть або вже пішли з Россії і шукатимуть щось схоже за ресурсами – людськими, природними, у тій самій близькості до Європи і в ментальній близькості до тієї країни, на якій вони заробляли останні 15 років», – сказав він. Куцев також зазначив, що коли не відкладати реформи і впроваджувати їх, а не говорити, то починаючи з вересня-жовтня цього року можливі позитивні зрушення на фінансових ринках.

У свою чергу, генеральний директор компанії East Star Capital Пол Девайн, що входить до консорціуму, нагадав, що недавно консорціум відмовився від купівлі «Енергобанку» внаслідок значних змін у банку з моменту проведеної попередньої оцінки. «У серпні, до угоди, ми проводили процедуру due diligence, і, грунтуючись на результатах цієї процедури, були упевнені, що потрібно продовжувати угоду. А коли наприкінці грудня пришли в банк, сталися зміни як у самому банку, так і в усьому банківському секторі. Становище банку було не таким, яким воно мало бути за нашими припущеннями, що ґрунтувалися на попередньому due diligence», - сказав він.

За словами фінансиста, в зв'язку з цим було ухвалено рішення призупинити угоду, проте консорціум має намір знайти новий проект для інвестування на фінансовому ринку. «Ми поінформували банк, що не продовжуватимемо угоду. Ми будемо шукати інші можливості», – додав Девайн.

Як повідомляв УНІАН, консорціум інвесторів ES2 Holding Ltd підписав документи про придбання акцій «Енергобанку» у компанії Roylance Services Limited LLC (Кіпр) 13 січня 2015 року, проте через тиждень ухвалив рішення призупинити процес придбання банку, оскільки в ході роботи інвесторів у банку постійно виникали несподівані запитання, на які не було можливості одержати своєчасні або задовільні відповіді від керівництва, та інші питання, які обмежували спектр діяльності банку в найближчому майбутньому.